Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Až 28 miliónov detí uteká pred vojnou, tvrdí UNICEF
Zdielať na

Až 28 miliónov detí uteká pred vojnou, tvrdí UNICEF

Zdroj: SITA

NEW YORK / Na svete žije 28 miliónov detí, ktoré museli pre vojnové konflitky opustiť domovy, ďalších 20 miliónov muselo odísť z domovov pre kriminálne násilie či chudobu. V dokumente s názvom Unrooted (Vykorenení) to oznámil Detský fond OSN, ktorý okrem iného uviedol, že 45 percent detských utečencov pochádza z dvoch krajín, a to Afganistan a Sýria.

UNICEF tiež varoval pred nárastom počtu neplnoletých bez sprievodu, ktorí žiadajú v zahraničí o azyl, v roku 2015 ich bolo 100 000. To ej trikrát viac než v roku 2014. 

Na cestách

Z 28 miliónov detí utekajú pred vojnami či inými druhmi ozbrojených konfliktov ich 17 miliónov patrí k takzvaným vnútorným utečencom, sú teda na úteku v rámci svojej vlasti. Zvyšených jedenásť miliónov detí sa uchýlilo do zahraničia, jeden milión z nich patrí k žiadateľom o azyl, ktorých status zatiaľ neurčili.

Stále viac detí sa na cestu vydáva samo. V minulom roku podalo žiadosť o azyl v 78 krajinách 100 000 neplnoletých bez sprievodu. Túto skupinu utečencov UNICEF považuje za obzvlášť ohrozenú, deťom naviac často chýbajú akékoľvek doklady.  

Riziká

Približne 20 miliónov detí podľa UNICEF bolo donútených odísť z domovov pre chudobu či vojnám gangov. 

UNICEF tiež upozornil, že detskí utečenci a migranti čelia mnohým rizikám vrátane utopenia sa počas cesty cez more, podvýžive, dehydratácii, únosom, znásilneniam či vraždám. Po príjazde do inej krajiny sú naviac často terčom diskriminácie a xenofóbnych nálad. 

"Svet sa čas od času dozvie príbehy jednotlivých detských utečencov, konkrétnemu dieťaťu je potom schopný pomôcť. Keď ale hovoríme o miliónoch, vyvoláva to pobúrenie a podčiarkuje potrebu riešiť rastúci počet problémov," citovala agentúra AP Emily Garin, ktorá je autorkou správy UNICEF. 

Rekordmani

Správa žiada medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo ochranu, vzdelanie a zdravotné služby vykoreneným deťom a aby vlády riešili príčiny masovej migrácie a masových útekov. 

​Krajinou, ktorá v súčasnosti hostí najviac utečencov a pravdepodobne aj najviac detských utečencov, je podľa UNICEF Turecko. Žiadne kompletné údaje ale nie sú k dispozícii. Najviac utečencov v prepočte na počet obyvateľov žije v Libanone, ktorého oficiálna populácia je 4,5 milióna ľudí. V priemere každý piaty človek v Libanone je utečenec. Nasleduje Jordánsko s 87 migrantami na tisíc obyvtaeľov a Turecko s 32 utečencami na tisíc obyvateľov. 

V Európe je rekordmanom Švédsko. To sa stará o 17 utečencov na tisíc ubyvateľov, Nemecko, kam väčšina migrantov smerujúcich na starý kontinent smeruje, o štyroch utečencov na tisíc obyvateľov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy