Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Utečenecká kríza po roku. Deväťdesiatpäť percent migrantov stále čaká na azyl
Zdielať na

Utečenecká kríza po roku. Deväťdesiatpäť percent migrantov stále čaká na azyl

BUDAPEŠŤ/BERLÍN / Je to rok, odkedy sa spustil masový presun migrantov z maďarskej vlakovej stanice v Budapešti do Nemecka. Angela Merkel vtedy vyhlásila povestnú vetu "my to zvládneme".

Utečenci táboriaci na hlavnej vlakovej stanici tak masovo začali nastupovať na pripravené vlaky a tí, ktorí sa nezmestili, sa vydali do Nemecka peši.

Wir schaffen das

Výrok Angely Merkel ale povzbudil ďalších utečencov. Brali jej slová ako pozvánku do Európy.

Nemecká kancelárka ale svoje slová myslela inak. Povedala to, pretože chcela vyriešiť vtedajšiu humanitárnu núdzu v Budapešti.

Zakrátko sa začalo prerozdeľovanie a otvorila sa otázka kvót. Slovensko ale toto riešenie odmietalo. Preto Bratislavu navštívil aj šéf zahraničného výboru Európskeho parlamentu.

"Potrebujeme väčšiu solidaritu. Nikto z nás nechce, aby všetko riešila iba jedna krajina. Obavy sú rovnaké aj v Nemecku, stále hľadáme mechanizmus na prerozdeľovanie, ktorý by vyhovoval všetkým," povedal pre TV JOJ, Elmar Brok.

Päť percent

Po roku, v septembri 2016, je prerozdelených len 5 percent ľudí. Migranti stále čakajú. Sú v táboroch alebo azylových domoch.

"Žiaľ, táto relokácia napreduje len pomaly. Európska komisia v súčasnosti zintenzívňuje svoje úsilie o posilnenie relokácie utečencov z Grécka a Talianska a vyvíja politický tlak na členské štáty, aby si splnili svoje povinnosti vyplývajúce z príslušných dohôd," informovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Jana Capello.

Plán

Reč je pritom len o 160 000 ľuďoch z Talianska a Grécka, ktorým sa členské štáty rozhodli pomôcť zvládať príliv utečencov. Do Nemecka ale prišlo vyše milióna utečencov, ktorí stále čakajú na azyl.

Pozrite si priloženú reportáž: 

"Ak sa nám podarí znížiť príliv migrantov, ľudia sa budú aj menej obávať. Nechceme vyvolávať strach, ale naozaj pomôcť tým, ktorí to potrebujú," dodal Brok.

Plán je, že sa budú prijímať ľudia, ktorí utekajú naozaj z vojnových oblastí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy