Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hraniciach odchytili 200 Čečencov, Poliaci ich cez krajinu nepustia
Zdielať na

Na hraniciach odchytili 200 Čečencov, Poliaci ich cez krajinu nepustia

VARŠAVA / Utečenci si našli nový koridor, cez ktorý sa snažia dostať do Nemecka, cez Poľsko a Bielorusko. Sspoň to tvrdia Poliaci, ktorí musia v posledných dňoch riešiť čoraz väčší nápor utečencov na svojej východnej hranici. V tomto prípade však nejde o moslimských migrantov, ale o utečencov z Čečenska.

Poliaci sa obávajú, že toto je iba začiatok nového utečeneckého koridoru, ktorý má viesť cez východ Európy. "Podľa nás ide o ďalší pokus moslimských emigrantov nájsť novú cestu do Európskej únie. Ich cieľom nie je Poľsko, ale určite Nemecko. Naša hranica zostáva zatvorená," povedal  Mariusz Blaszczak, minister vnútra.

Približne dve stovky čečenských utečencov sa domáhali prechodu cez štátnu hranicu. "Chceme len, aby nám dali štatút utečenca. Nie sme predsa žiadnymi teroristami, ale utekáme pred vojnou a prenasledovaním," hovorí čečenská emigrantka.

Medzi nimi boli desiatky žien a detí, ktoré mali so sebou celý svoj majetok. "Pozrite sa na nás, sme ľudia ako vy. Nemusíte sa báť, veď nič nemáme, vypočujte nás. Sme utečenci," hovorí Čečenka.

"Nemyslím si, že by sa Sýrčania a Iračania alebo ľudia z blízkeho východu rozhodli cestovať do Európy cez Rusko a Bielorusko. To považujem za veľmi málo pravdepodobné, pretože tie trasy sú relatívne dobre strážené a nebolo by jednoduché ich prekonať," povedal slovenský politológ Alexander Duleba. 

Dve stovky čečenských migrantov už opustili poľský hraničný priechod a pravdepodobne sa vybrali hľadať novú cestu do Európy.  Politológ sa však neobáva, že by malo ísť o nový druh migrácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy