Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zahynul jeden z lídrov islamistov, hovorca abú Muhammad Adnání
Zdielať na

Zahynul jeden z lídrov islamistov, hovorca abú Muhammad Adnání

DAMAŠK / V severosýrskom meste Halab zahynul vysoko postavený veliteľ a hovorca organizácie Islamský štát abú Muhammad Adnání. Adnání mal podľa expertov veľmi blízko k vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi Bagdádímu, pôsobil aj ako jeho poradca.

Adnání sa podľa agentúry Amak stal "mučeníkom". Zabili ho, keď "dozeral na operácie s cieľom odvrátiť vojenskú kampaň proti Halabu". Žiadne ďalšie podrobnosti agentúra neoznámila. Uviedla len, že jeho smrť bude pomstená. Islamisti ovládajú oblasť provincie Halab, ale nie samotné veľkomesto, kde bojujú sýrski rebeli proti vládnym jednotkám, poznamenala agentúra Reuters. 

Spojené štáty potvrdili, že podnikli letecké útoky v meste Al-Báb v provincii Halab, ktorej terčom bol vysoko postavený predstaviteľ Islamského štátu. Nemenovaný americký predstaviteľ ale odmietol agentúre Reuters upresniť, o koho presne išlo. Výsledky operácie sú ale stále ešte vyhodnocované. Jeden zo zástupcov sýrskych povstalcov pritom v súvislosti so zabitím Adnáního uviedol, že hovorca Islamského štátu bol zabitý pravdepodobne v Al-Bábu. 

Islamský štát zverejnil v minulosti množstvo zvukových nahrávok, na ktorých sa Adnání prihovára svojim stúpencom a vyzýva ich k ďalším útokom. Napríklad tento rok radikálov nabádal k rozsiahlym útokom počas pôstneho mesiaca ramadán, tiež ich vyzýval, aby útočili v západných krajinách. 

Odmena za informácie

Asi 38-ročný Adnání pochádzal zo sýrskej provincie Idlib a v minulosti bojoval v Iraku v radoch teroristickej siete Al-Káida. Pred desiatimi rokmi bol v zajatí amerických vojakov v Iraku, v posledných rokoch bol zaradený k hlavným propagandistom Islamského štátu. Spojené štáty vlani vypísali odmenu päť miliónov dolárov za informácie vedúce k jeho dolapeniu. 

Už tento rok v januári sa objavili informácie, že Adnání v bojoch utrpel zranenia. Znalec Islamského štátu William mcCants z centra Brookings vtedy uviedol, že strata Adnáního by bola veľkou stratou pre vodcu abú Bakra Bagdádího. "Uvažovalo sa totiž o ňom ako o možnom nástupcovi Bagdádího," povedal McCants.

​Radikáli z Islamského štátu zaznamenali v uplynulých týždňcoh množstvo porážok, okrem iného práve v sýrskej provincii Halab, kde turecké jednotky a sýrski povstalci vyhnali Islamský štát z pohraničného mesta Džarábulus, uviedla agentúra AP. V Iraku zase radikáli prišli o svoje bašty Fallúdžu a Ramádí v provincii Anbár. V posledných mesiacoch sa iracká armáda pripravuje na dobytie druhého najväčšieho irackého mesta Mosul. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy