Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V utečeneckej kríze sme spravili chyby, pripustila Angela Merkel
Zdielať na

V utečeneckej kríze sme spravili chyby, pripustila Angela Merkel

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkel pripustila, že Nemecko a ďalšie krajiny Európskej únie urobili isté chyby pri riešení utečeneckej krízy. Okrem iného príliš dlho zatvárali oči pred vznikajúcou krízou na vonkajších hraniciach Únie, uviedla Angela Merkel.

Kancelárka sa v Nemecku i inde stala terčom ostrej kritiky preto, že otvorila hranice tisícom utečencov. Nemecko prijalo väčšinu z viac než milióna migrantov, ktorí za posledný rok do Európskej únie z Blízkeho východu a ďalších ázijských a afrických krajín prišli. 

Angela Merkel vyhlásila, že Nemecko v minulosti nechalo Španielsko a iné hraničné štáty Európskej únie, aby si s prichádzajúcimi utečencami poradili sami. "V Nemecku sme tento problém príliš dlho ignorovali a potlačovali sme nutnosť nájsť paneurópske riešenie," konštatovala kancelárka. "Vtedy sme tiež odmietali proporčné rozdelenie migrantov," dodala. 

Wir schaffen das

Angela Merkel pripomenula, že Nemecko nepodporovalo iniciatívy, ako je európska pohraničná agentúra Frontex, ktoré by zasahovali do suverenity členských štátov Únie. "Tvrdili sme, že si s problémom poradíme na našich letiskách. To ale nefunguje," vyhlásila nemecká politička. 

Rozhovor s neobvykle sebakritickou analýzou vychádza presne po roku od chvíle, kedy Angela Merkel na otázku okolo rastúceho prílivu utečencov do Európy odpovedala teraz už povestným sloganom "Wir schaffen das" ("To zvládneme"). 

Podľa Angely Merkel budú Nemecko a celá Európska únia potrebovať pri riešení utečeneckej krízy trpezlivosť a odolnosť. Európska únia bude musieť zlepšiť spoluprácu s africkými krajinami, Tureckom a ďalšími problematickými regiónmi a bude musieť zásadne zvýšiť rozvojovú pomoc pre tieto štáty, uviedla nemecká politička. 

Migranti verzus teroristi

Kancelárka tiež vyzvala nemeckých politikov, aby sa vyjadrovali k utečeneckej kríze s umiernenosťou a varovala pred označovaním všetkých migrantov teroristami. Vzhľadom k teroristickým útokom z posledného obdobia je podľa Angely Merkel "úplne pochopiteľné, že vznikajú obavy"

"Ukazuje sa, že medzi utečencami sú tiež takí, ktorí neprichádzajú s čistými úmyslami. Z tohto dôvodu je migrácia ešte väčšou výzvou. Je ale nesprávne tvrdiť, že terorizmus sa objavil až s utečencami. Bol tu v rôznych formách s rôznymi potenciálnymi útočníkmi už predtým," zdôraznila. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy