Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Chorvátsku sa objavil nebezpečný vírus, roznášajú ho komáre
Zdielať na

V Chorvátsku sa objavil nebezpečný vírus, roznášajú ho komáre

Zdroj: ISIFA

ZÁHREB / Lekári v Chorvátsku sú v strehu. V meste Osijeku ošetrujú pacientov, u ktorých je podozrenie, že sú nakazení vírusom západonílskej horúčky. Táto horúčka môže byť smrteľnou až pre 15 percent nakazených.

Chorvátsky inštitút verejného zdravia oznámil, že podozrenie je u niekoľkých pacientov z vukovarského okresu. Všetci podozriví sú v nemocnici hospitalizovaní s príznakmi encefalitídy, tá má podobné príznaky práve ako západonílska horúčka. Testy ukázali, že výskyt vírusu z oblasti Nílu, ktorý prenášajú komáre je vysoko pravdepodobný, informuje o tom na svojej stránke portál dnevnik.hr.

Chorvátske úrady zavádzajú v postihnutých oblastiach kontroly a dezisenkciu. Tento vírus sa šíri uhryznutím komára a jeho inkubačná doba sa pohybuje medzi tromi až štrnástimi dňami. Chorvátske úrady evidujú chorobu okrem ľudi aj u koní, mačiek, psov, a vtákov.

Medzi príznaky horúčky patria teploty, bezvedomie, nevoľnosť, bolesti hlavy a vyrážky. V ojedinelých prípadoch môže dôjsť k obrne.

Chorobu nie je možné preniesť z človeka na človeka. U niektorých pacientov, ktorí sú nakazení vírusom prebehne choroba bez príznakov. Inokedy sa dá západonílska horúčka pomýliť s klasickou chrípkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy