Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vo veku 83 rokov zomrel americký herec a režisér Gene Wilder
Zdielať na

Vo veku 83 rokov zomrel americký herec a režisér Gene Wilder

Zdroj: SITA

NEW YORK / Americký herec Gene Wilder, ktorý sa preslávil hlavnými úlohami vo filmoch Willy Wonka a továreň na čokoládu(1971) či Mladý Frankenstein (1974), zomrel vo veku 83 rokov. Oznámila to jeho rodina.

Podľa Widlerovho synovca herec zomrel v nedeľu večer vo svojom dome v Stamforde v Connecticute. Príčinou smrti boli komplikácie spojené s Alzheimerovou chorobou. 

Gene Willder sa narodila v Milwaukee ako Jerome Silberman do rodiny rusko-židovských emigrantov. Umelecké meno si zvolil kombináciu mien literárneho hrdinu a obľúbeného spistovateľa. Vyštudoval herectvo a hereckú kariéru začínal na Broadwayi. 

Wilder na seba prvýktár upozornil v Hollywoode drobnou rolou vo filme Bonnie a Clyde z roku 1967. O rok neskôr natočil s priateľom a režisérom Melom Brooksom úspešný snímok Producenti (1968), za ktorý bol nominovaný na Oscara. Okrem Producentov si spoluprácu s Melom Brooksom zopakoval aj v ďalších filmoch, napríklad v roku 1974 v Ohnivých sedlách a Mladom Frankensteinovi. 

V 80. rokoch vytvoril dvojicu s Richardom Pryorom. Úspech aj vo vtedajšom Československu slávila napríklad komédia Blázni vo väzení z roku 1980, kde si obaja zahrali pod režisérskym taktom Sidneyho Poitiera.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy