Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico na oslavách SNP kritizoval britskú premiérku, zastal sa Rusov
Zdielať na

Fico na oslavách SNP kritizoval britskú premiérku, zastal sa Rusov

Zdroj: SITA

BANSKÁ BYSTRICA / Slovenský premiér Robert Fico kritizoval britskú kolegyňu Theresu May za jej výroky, ktorými obhajovala pripravenosť použiť jadrové zbrane na odstrašenie nepriateľov. Z vyjadrenia Fica taktiež vyplynulo, že May zmienila možnosť použiť jadrovú zbraň, pokiaľ by to bolo nutné, aj počas svojej návštevy v Bratislave minulý mesiac. Predseda slovenskej vlády sa taktiež zastal Ruska.

"Keď niekto hovorí, nech už je to ktokoľvek, že môžeme použiť atómové zbrne a takto riešiť svoje politické problémy, veľmi chybuje," povedal Fico v Banskej Bystrici na oslavách výročia Slovenského národného povstania.

"Týmto ľuďom je potrebné pripomenúť, že počas druhej svetovej vojny sa pripravovalo vyvražďovanie celých národov. Päťdesiat miliónov ľudí zahynulo, boli zbombardované celé mestá - Londýn, Drážďany. Chcem vyzvať každého k zodpovednosti, pokiaľ ide o silné slová súvisiace s používaním zbraní," prehlásil Fico. 

Fica zamrazilo​

Theresa May obhajovala jadrové zbrane pred poslancami britského parlamentu, ktorý v júli schválil obnovu zastaralej flotily ponoriek nesúcich jadrové strely Trident. O tejto téme zrejme hovorila aj počas svojej návštevy Bratislavy. 

"Nikdy som si nebral servítky a budem veľmi konkrétny. Zamrazilo ma pri návšteve britskej premiérky Theresy May, keď na otázku, či by bolo pripravená použiť atómovú zbraň, bez akéhokoľvek zaváhania odpovedala samozrejme," uviedol Fico. 

Robert Fico, ktorý je známy svojim kritickým postojom k protiruským sankciám, v prejave rovnako obhajoval Rusko.

"Znepokojenie u mňa vyvoláva opätovné hľadanie nepriateľa. Opäť hľadáme niekoho, na koho chceme všetko hodiť. Nikdy nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov. Odmietam vytvárať nového svetového nepriateľa," povedal Fico, ktorý minulý týždeň rokoval v Moskve s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. 

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy