Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvaja kamaráti zistili, že ich po narodení pred 41 rokmi vymenili
Zdielať na

Dvaja kamaráti zistili, že ich po narodení pred 41 rokmi vymenili

Zdroj: Profimedia

OTTAWA / Dvaja kamaráti a potomkovia indiánskeho kmeňa Kríov, ktorí žijú v rovnakej obci na severe provincie Manitoba, vo svojich 41 rokoch zistili, že ich v nemocnici po narodení omylom zamenili. Je to už druhý takýto prípad z rovnakej nemocnice, ktorý bol za posledný rok odhalený.

"Nenachádzame slová. Štyridsaťjeden rokov preč," vyhlásil David Tait počas štvrtkovej tlačovej konferencie a dodal, že je "rozrušený, zmätený a naštvaný". Ako Tait, tak jeho kamarát Leon Swanson počas stretnutia s novinármi plakali.

"Chcem poznať odpovede. Tak alebo onak nás to zasiahne, viem to. Bude to dlhá cesta," vyhlásil Tait a dodal, že ľudia, ktorí ho vychovali, pre neho navždy zostanú otcom a mamou, hoci má ešte jednu matku, otca i brata.

Tait so Swansonom sa sami rozhodli podstúpiť testy DNA potom, čo nemocnica, v ktorej sa narodili, vlani v novembri priznala, že v nej v roku 1975 došlo k zámene dvoch novorodencov. Testy ukázali, že dotyčná dvojica nebola sama a to isté sa stalo aj Taitovi a Swansonovi.

Ministerka zdravotníctva Jane Philpott sľúbila dôkladné vyšetrenie toho, ako pôrodnica v odľahlej prérijnej oblasti pracovala, a či nie je podobných prípadov viac. V Kanade žije 1,4 milióna potomkov pôvodných obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy