Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Maďarsku chce politik odstrašiť migrantov prasacími hlavami
Zdielať na

V Maďarsku chce politik odstrašiť migrantov prasacími hlavami

BRATISLAVA / Istý maďarský politik prišiel s nápadom, ako zastaviť príliv moslimov do Európy. Podľa neho treba vyvesiť prasacie hlavy. Podľa politológa ide o hlúpu predstavu europoslanca, ktorý o Islame zrejme nič nevie. Prednedávnom ale maďarské hranice zdobili figúrky zo zeleniny.

Celý incident sa zašal pre fotografiu, na ktorej je vystrúhaná tvár nastrčená na drevenej palici postavená pred drôteným plotom maďarskej hranice. "Utečenci utekajú pred vojnou, Maďarsko, vaša koreňová zelenina ich neodradí," povedal riaditeľ medzinárodnej humanitárnej pomoci HRW Andrew Stroehlein.

Reakcia šéfa humanitárnej organizácie dostala  maďarského europoslanca. Podľa jeho slov zeleninové tváre opodstatnenie určite majú, keďže Islam zobrazovať ľudské tváre zakazuje. Svoje znalosti Islamu v zápätí na sociálnej sieti upresnil, ešte tvrdším komentom. "Ale súhlasím, že prasacie hlavy by odrádzali efektívnejšie," píše na Twitteri Gyorgy Schopflin.

Politológ tvrdí, že maďarský europoslanec o Islame nič nevie a prehnane dôveruje konšpiračným teóriám. Prasacie havy na plotoch či migračných cestách, na moslimov určite nezaberú. "V Islame je zakázaná konzumácia bravčového mäsa, ale nie je zakázané, aby moslimovia mohli prechádzať miestami, kde sa nachádzajú živé prasce, alebo bravčové mäso," vysvetľuje politológ Jozef Lenč. 

Maďarský europoslanec a člen európskej komiesie pre zahraničné záležitosti sa pomýlil. Dôkazom je aj klientela známeho bratislavského mäsiarstva. Barbora Orbánová moslimom vo svojom obchode už roky predáva napríklad jahňacie mäso. To leží vystavené hneď vedľa bravčového. 

"Máme zákazníkov aj z arabských krajín a tí si kupujú najmä baranie, jahňacie a teľacie mäso," hovorí Orbánová. "Bravčové hlavy nikoho nezastavia, ale dávajú znamenie," povedala arabistka a publicistka Emíre Khidayer.

Khidayer vyjadnenie europoslanca vníma ako výraz frustrácie a zúfalstva avšak zohľadňujúce pocity mnohých európanov. "Moslimovia už vedia, že nie sú v Európe vítaní," myslí si arabistka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy