Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zachránená Češka: Obaja sme padali zo skál, partnera som nevedela zachrániť
Zdielať na

Zachránená Češka: Obaja sme padali zo skál, partnera som nevedela zachrániť

CANBERRA / Pred novozélandských novinárov predstúpila česká turistka, ktorú záchranári objavili po mesiaci strávenom na horskej chate. Pavlína im so slzami v očiach vyrozprávala, čo všetko si vytrpela. Nevynechala ani to, ako prišiel o život jej partner, s ktorým sa do hôr vybrala.

"Určite si viete predstaviť, aký ťažký mesiac mám za sebou ja, moji najbližší a príbuzní môjho partnera," začala rozprávať Češka Pavlína. S priateľom Ondřejom sa vybrali na túru do zasnežených novozélandských hôr. V zlom počasí sa pošmykli a spadli. Pavlína pád prežila. Jej priateľ padol hlbšie.

"Zostal zachytený medzi skalami a konármi. Pavlína mu už nedokázala pomôcť," hovorí česká konzulka Vlaďka Kennet. Bola pritom, keď Ondřej zomrel. "Po jeho smrti mi trvalo tri dni, kým som sa dostala do tej chaty," pokračuje v rozprávaní Češka. 

Dve noci strávila uprostred zúriacej novozélandskej zimy. Do chaty sa dostala s omrzlinami a dušou na jazyku. Mala šťastie, pretože tam našla zásoby jedla aj paliva. Niekoľkokrát sa pokúsila z chaty odísť a vyhľadať pomoc. Vždy sa však napokon vrátila späť.

"Za daných okolností vyskúšala všetky možnosti. Nedokázala sa však dostať do bezpečia, či privolať pomoc," opisuje Kennet.

Stratenú dvojicu dlho nikto nehľadal. Políciu zburcoval až český konzulát potom, ako sa ozvali ich príbuzní. Záchranári už v horách objavili aj mŕtve telo, patriace zrejme Pavlíninmu druhovi.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy