Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Češka čakala mesiac na záchranu v horách na Novom Zélande, jej partner zahynul
Zdielať na
Zahraničie

Češka čakala mesiac na záchranu v horách na Novom Zélande, jej partner zahynul

Zdroj: profimedia.cz

WELLINGTON / V opustenej chate v horách na Novom Zélande objavili českú turistku, ktorá tam čakala na záchranu dlhý mesiac od chvíle, keď jej partner, s ktorým cestovala, spadol a zomrel.

Ako Češka opísala, na cestu sa vydali 24. júla a jej partner o štyri dni neskôr spadol na strmom kopci. Žene sa podľa jej slov podarilo k nemu dostať, muž však podľa všetkého onedlho potom zomrel. Žena potom vyhľadala útočisko v jednej z chát, ktoré sú rozmiestnené po 32kilometrovej trase známej ako Routeburn Track.

Urobila to, čo bolo najlepšie

Podľa českej konzulky sa Češka zachovala správne, keď v chate zostala a v ceste nepokračovala. "Ona urobila to najlepšie, čo mohla urobiť, vzhľadom k svojmu psychickému a fyzickému stavu a vzhľadom na podmienky na trase," povedala Vlaďka Kennett. "Je to jedno z pravidiel, ak sa človek na ceste stratí, aby vyhľadal útočisko a čakal tam na záchranu," dodala.

Žena vypovedala, že po smrteľnom páde muža strávila tri dni vo voľnej prírode, než konečne našla chatu správcov parku.

Na Novom Zélande panuje teraz zima, posledný mesiac v oblasti husto snežilo, cesta bola pokrytá snehom a bolo na nej aj riziko zosuvu lavín. Chata správcov parku, ktorú Češka vyhľadala, je zhruba v polovici trasy a bola na zimu uzamknutá. V chate ale bola zásoba dreva na kúrenie aj trvanlivé potraviny.

Cesta je v zime uzatvorená

 Niektorí sprievodcovia, ktorí túto v lete veľmi frekventovanú trasu poznajú, vyjadrili údiv nad tým, že Češku celý mesiac nikto neobjavil. Pripustili však, že je to možné vzhľadom na to, že cesta je na zimu oficiálne uzavretá.

H ako help

Policajný inšpektor Olaf Jensen povedal, že v chate, kde Češka prežívala, bola vysielačka, ale ona s ňou nevedela zaobchádzať. Žena povedala, že aspoň pred chatou do snehu, ktorý dosahoval výšky asi jedného metra, napísala písmeno H ako Help v nádeji, že to niekto uvidí zo vzduchu a príde jej na pomoc.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy