Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Po návrate z dovolenky našli byt plný netopierov
Zdielať na

Po návrate z dovolenky našli byt plný netopierov

Zdroj: profimedia.cz

KLATOVY / V jednom z bytov v Klatovoch sa usídlilo päťdesiat netopierov. Vleteli dovnútra, zatiaľ čo majitelia boli na dovolenke. S odchytom pomáhali aj hasiči.

"Majitelia pred odchodom na dovolenku ponechali otvorené okno tzv. vetračku. Do bytu sa im nasťahovalo okolo päťdesiat netopierov. Hasiči ich dávali dolu z garníž, záclon, ulovili ich aj za skriňami a pod kobercami. Po odchyte ich vypustili do voľnej prírody," oznámila hovorkyňa krajských hasičov Pavla Jakoubková.

Majiteľa ale ešte čaká upratovanie bytu, ktorý netopiere znečistili výkalmi a močom.

Podľa šéfa Záchrannej stanice živočíchov v Plzni Karla Makoňa je práve teraz obdobie, kedy sa podobné prípady stávajú často a v úplnej väčšine je ich príčinou nedbalosť a nedostatočné zabezpečenie objektov.

Tri stovky netopierov za týždeň zničí byt

Keď už sa stane, že sa netopiere do objektu dostanú, je podľa neho dobré otvoriť okná a z prestierania či osušky vytvoriť mobilnú stenu a snažiť sa zvieratá vytlačiť von. Svetlo ani tma nehrá úlohu, rovnako ako hluk.

Byt zničený výkalmi

Netopiere sa často skrývajú tiež vo zvislých káblových rozvodoch a lištách, kam si zalezú ako do dutiny. Môžu byť aj pod žiarivkovým krytom či pri podobnom druhu osvetlenia.

Netopiere v interiéroch nič neobhrýzajú, netrhajú ani nepremiestňujú, ale tri stovky netopierov dokážu za týždeň byt výkalmi a močom úplne zničiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy