Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Turecké tanky prekročili hranice so Sýriou
Zdielať na

Turecké tanky prekročili hranice so Sýriou

Zdroj: SITA

ANKARA / Turecko dnes ráno začalo za podpory letectva medzinárodnej koalície, vedenej USA, ofenzívu proti radikálom z takzvaného Islamského štátu pri pohraničnom severosýrskom meste Džarabulus. Podľa svetových agentúr, ktoré sa odvolávajú na tureckú armádu, vošla na územie Sýrie aj desiatka tankov.

Podľa televízie NTV až dvadsať tankov prešlo turecko-sýrsku hranicu. V oblasti sú vyhlásené tvrdé boje, radikálovia z Islamského štátu paľbu opätujú.

Podľa tureckých štátnych médií je cieľom ofenzívy vyčistiť sýrske pohraničie od radikálov z Islamského štátu, ktorí dlhodobo ostreľujú turecké pohraničie a páchajú teroristické útoky po celej krajine. Naposledy v sobotu zabil samovražedný atentátnik v tureckom Gaziantepe neďaleko hraníc so Sýriou 54 ľudí, vrátane 22 detí. Podľa Ankary ho spáchali džihádisti z Islamského štátu. 

https://twitter.com/CNNTURK_ENG/status/768322904455016448

Podľa niektorých zdrojov je cieľom tureckej ofenzívy zabrániť tomu, aby kontrolu sýrskeho územia pri tureckej hranici prevzali kurdskí bojovníci. Tí sú dôležitou súčasťou arabsko-kurdskej koalície Demokratické sily Sýrie (SDF), ktorú podporujú USA. 

SDF v posledných týždňoch napríklad dobyli z rúk Islamského štátu v sýrskom pohraničí mesto Manbidž. Dobytie ďalšej bašty Islamského šátu mesta Džarabulus je cieľom súčasnej ofenzívy Turecka a medzinárodnej koalície. Turecká armáda začala ostreľovať mesto pri tureckej hranici na severe Sýrie ráno okolo tretej hodiny stredoeurópskeho letného času. 

V Istanbule dnes bol aj policajný záťah na podozrivých z členstva v Islamskom štáte. Podľa agentúry Dogan raziu podnikla protiteroristická jednotka potom, čo vydali na množstvo podozrivých zatykače. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy