Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
KĽDR vypálila balistickú raketu z ponorky, Japonsko test odsúdilo
Zdielať na

KĽDR vypálila balistickú raketu z ponorky, Japonsko test odsúdilo

Zdroj: SITA

SOUL / Severná Kórea v stredu cvične vypálila balistickú raketu z ponorky. Tá doletela k Japonsku. Podľa zahraničných agentúr letela približne 500 kilometrov a dopadla do mora v oblasti japonského vzdušného priestoru. Tokio to označilo za ohrozenie Japonska.

Raketový test sa uskutočnil ráno okolo 5:30 miestneho času a raketa dopadla do Japonského mora, upresnil podľa agentúry Reuters predstaviteľ velenia juhokórejskej armády. Test podľa neho ukázal, že KĽDR pokročila v technológií vystreľovania balistických striel z ponoriek. 

Spojené štáty zamerali a sledovali severokórejskú raketu, ktorou podľa nich bola balistická strela typu KN-11, povedal Reuters nemenovaný predstaviteľ armády USA. Tento typ strely podľa neho zatiaľ nikdy tak ďaleko nedoletel. Washington označil test za provokáciu a chce ho prejednať v Bezpečnostnej rade OSN.

Reakia Japonska

Test ihneď tvrdo odsúdilo Tokio. "Ide o vážne ohrozenie bezpečnosti Japonska a o nezodpovedný a neospravedlniteľný čin, ktorý zjavne poškodzuje regionálny mier a stabilitu,"  vyhlásil japonský premiér Šinzó Abe. 

​Satelitné zábery podľa juhokórejských vojenských predstaviteľov ukázali, že v oblasti vypustenia cvičnej strely pri pobreží mesta Sinpo je severokórejská ponorková základňa. 

Správa o vypustení balistickej strely, ktorá je ďalším z podobných činov KĽDR v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, prišla dva dni po začatí 12-dňového spoločného výročného cvičenia USA a Južnej Kórey pri Kórejskom polostrove za účasti desaťtisícov vojakov oboch krajín. Manévre, ktoré Pchjongjang považuje za nácvik invázie do KĽDR, vždy zvýši napätie v regióne. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy