Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Korzika zakázala moslimkám celotelové plavky, na juhu Francúzska vystrašili ľudí petardy
Zdielať na

Korzika zakázala moslimkám celotelové plavky, na juhu Francúzska vystrašili ľudí petardy

Zdroj: SITA

SISCO / Ďalšia radnica vo Francúzsku zakázala ženám nosiť takzvané burkiny- plavky, ktoré zakrývajú telo vrátane hlavy. Po Canne a Villeneuve-Loubet na juhu krajiny to oznámil aj radnica obce Sisco na severe Korziky. Cez víkend sa tam na pláži strhla ostrá potýčka medzi skupinou miestnych obyvateľov a moslimskými rodinami z neďalekej obce Bastia

Bitka, ktorá si vyžiadala päť zranených a tri spálené autá, vypukla v sobotu večer, keď sa moslimovia ohradzovali proti tomu, že niektorí ľudia na pláži si fotografujú ich ženy, ako sa kúpu v burkinách. Incident vyšetruje polícia. 

Minister vnútra Bernard Cazeneuve zdôraznil, že je potrebné nájsť a potrestať vinníkov tohto, ako povedal, neprípustného násilia. 

Ruší verejný poriadok

Starosta obce Sisco Ange-Pierre Vivoni, ktorý patrí k vládnym socialistom, sa pri vyhlásení dekrétu odvolal na skoršie rozhodnutie, ktoré podporila aj justícia. Podľa radníc v Cannes a Villeneuve- Loubet by tento moslimský odev mohol rušiť verejný poriadok v situácii, kedy sa krajina spamätáva z teroristických útokov spáchaných radikálnymi islamistami. 

Séria atentátov vo Francúzsku si od začiatku minulého roka vyžiadala viac ako 200 obetí a oživila protimoslimské nálady. V poslednej dobe sa terčom teroristického útoku stalo juhofrancúzske mesto Nice, kde islamista narazil kamiónom do davu ľudí a 85 ich zabil. 

Nedávno taktiež vtrhla dvojica moslimov, ktorá sa hlásila k teroristickej organizácii Islamský štát, do kostola v Normandii. Zabili tam 85-ročného kňaza, než ich zastrelili policajti. 

Napätie už od minulého roka

Napätie medzi moslimami a ostatnými obyvateľmi vypuklo na Korzike už minulý rok v decembri v meste Ajaccio. Skupina obyvateľov vtedy spustošila v moslimskej štvrti modlitebňu a poškodila arabskú reštauráciu. Išlo o odvetu za to, že sa hasiči privolaní deň predtým k úmyselne založenému požiaru v moslimskej štvrti stali terčom útoku maskovaných mladíkov. Pri útoku boli dvaja hasiči vážne zranení úlomkami roztriešteného skla, ľahšie zranenia utrpel počas zápasu aj jeden policajt. 

Regionálny parlament minulý mesiac schválil rezolúciu, prostredníctvom ktorej štát vyzval k uzavretiu všetkých modlitební moslimských fundamentalistov na autonómnej Korzike. Krátko predtým ozbrojená korzická separatistická organizácia FLNC pohrozila islamským radikálom, že je pripravená proti nim tvrdo zasiahnuť.

Paniku spôsobili petardy

Množstvo ľudí sa zranilo v nedeľu večer v letovisku Juan-les-Pins na juhu Francúzska potom, čo medzi ľuďmi vypukla panika, spôsobená obavou z atentátu. Incident sa odohral vo štvrti vyhlásenej jazzovým festivalom a nočnými barmi. Podľa miestnej rozhlasovej stanice France Bleu Azur paniku vyvolali petardy vyhodené z auta. Zranilo sa 40 ľudí. 

Očití svedkovia sa taktiež zmienili o aute, ktorého motor vydával rany ako výbuchy delobuchov. Policajti skúmajú zábery z pouličných kamier, aby zistili príčiny incidentu. 

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy