Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rím sa topí v špine, za deň vyprodukuje až 4 700 ton odpadu
Zdielať na

Rím sa topí v špine, za deň vyprodukuje až 4 700 ton odpadu

Zdroj: isifa

RÍM / Talianska metropola sa podľa ministra životného prostredia Giana Luky Galletiho dostala do stavu núdze. Všade prítomné odpadky v uliciach začínajú ohrozovať obraz Talianska vo svete.

Taliansky minister životného prostredia to povedal tento týždeň pred poslancami talianskeho parlamentu. Podľa denníka ABC je ďalším urgentnom problémom mesta chaos vo verejnej doprave, v ktorej si domáci i zahraniční turisti stále častejšie sťažujú na krádeže, oneskorenie a špinu.

Minister poukázal na to, že už niekoľko dní sa v novinách objavujú fotky rímskych ulíc s preplnenými popolnicami, okolo ktorých pobehujú potkany. A nie je to len problém predmestí, odpadky sa na hromadách povaľujú aj na bulvári Via del Corso v centre mesta. Denník ABC pripomenul, že na internete sa nedávno objavilo video z Ríma, na ktorom deti hrajú hru, kto napočíta viac krýs - behom piatich minút ich bolo 25.

Politický boj

Problémy s odvozom odpadu má Rím už niekoľko rokov. Teraz sa ale problém stal súčasťou politického boja medzi vládnou Demokratickou stranou a populistickým Hnutím piatich hviezd, ktorého kandidátka vyhrala v júni miestne voľby. Nová starostka Ríma Virginia Raggiová si získala voliča práve sľubom rýchleho riešenia problému s odpadkami, korupciou a byrokraciou. Ale zázraky vraj robiť nevie.

Zvoz odpadu v Ríme, ktorý vyprodukuje odhadom 4 700 ton odpadkov denne, má od roku 2000 na starosť firma AMA (Azienda Municipale Ambiente). Tento týždeň odstúpil jej generálny riaditeľ a začal ju vyšetrovať protikorupčný úrad. Už v decembri 2014 bol zatknutý jej vtedajší generálny riaditeľ Giovanni Fiscon v rámci operácie proti mafii.

Zdravotné problémy zamestnancov

Svoje napovie aj štatistika, ktorú priniesol denník ABC. Z asi 8 000 zamestnancov AMA ich má 1 200 zdravotné potvrdenie, že nesmie zdvíhať popolnice alebo sú alergickí na prach. Ďalších asi 1 600 podľa denníka ABC využíva paragraf, ktorý umožňuje tri dni voľna v mesiaci kvôli ošetrovaniu chorého príbuzného.

Rovnako ako AMA, ktorá má dlhy 650 miliónov eur, aj ďalšie firmy využívajú podľa denníka ABC mesto ako "dojnú kravu". Ešte väčší dlh, 1,3 miliardy eur, má podnik ATAC, ktorý prevádzkuje mestské autobusy, metro a električky. Mnohé z jeho 11 771 zamestnancov tiež podľa denníka Il Messaggero často využíva paragraf o troch dňoch na ošetrovanie príbuzného.

Zlá doprava a hygiena

Vozový park podniku ATAC je navyše zastaraný, priemerný vek električiek prevyšuje 32 rokov, u autobusov je to 10 rokov. Takmer 800 z približne 2 000 autobusov podniku nejazdí kvôli technickému stavu. "Máme aj autobusy, ktoré zatáčajú len doprava," povedal talianskemu denníku jeden zo zamestnancov.

Okrem oneskorených liniek je problémom tiež hygiena. Podľa denníka Il Messaggero sa v stovke autobusov na 15 linkách našli šváby, hoci radnica zaplatila 23 miliónov eur na ich čistenie.

Talianska vláda sa pritom snaží, aby Rím hostil letné olympijské hry v roku 2024. S tým ale nesúhlasí starostka Raggiová. "Nemôžeme si to dovoliť," uviedla tridsaťosemročná starostka. A pripomenula vysoké zadlženie mesta, ktoré už teraz predstavuje 13 miliárd eur .

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy