Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Migračná politika Angely Merkel s atentátmi nesúvisí, myslia si Nemci
Zdielať na

Migračná politika Angely Merkel s atentátmi nesúvisí, myslia si Nemci

Zdroj: SITA

BERLÍN / Nedávne teroristické útoky v Bavorsku podšľa väčšiny Nemcov nijako nesúvisia s ústretovou migračnou politikou kancelárky Angely Merkel. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na žiadosť časopisu Stern spracovala agentúra Forsa.

Z 28 percent respondentov, podľa ktorých nesie kancelárka pre svoju politiku spoluvinu na nedávnych teroristických útokoch vo Würzburgu a Ansbachu, sa viac ako tri štvrtiny označili za voličov pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Spájať ústretovosť Angely Merkel k utečencom so spoluzodpovednosťou za júlové útoky odmieta 69 percent opýtaných. 

Proti téze, že Angela Merkel do krajiny svojou politikou prilákala teroristov, sa stavajú aj dve tretiny voličov konzervatívnej bavorskej Kresťanskodemokratickej únie (CSU), ktorej predseda a bavorský premiér Horst Seehofer je jedným z najtvrdších kritikov súčasnej migračnej politiky spolkovej vlády. Sám Seehofer pred časom uviedol, že Angele Merkel za teroristické útoky v jeho spolkovej krajine nedáva najmenšiu vinu. 

Nasadenie armády

Polovica opýtaných Nemcov sa domnieva, že bezpečnostné zložky nie sú dostatočne pripravené a vybavené na to, aby občanom zaistili maximálnu možnú ochranu. Najčastejšie by si účastníci prieskumu priali navýšiť počet policajtov a zlepšiť aj ich technické vybavenie. Zhruba 65 percent opýtaných by uvítalo nasadenie armády vo vnútrozemí v prípade teroristického útoku. 

Tri štvrtiny respondentov sa v ankete vyslovili tiež za rýchlejšie vyhosťovanie odmietnutých žiadateľov o azyl. Neúspešných žiadateľov o oazyl, ktorí sa dopustili trestného činu, by mali byť vrátení aj do krajín, ktoré nemecké úrady nepovažujú za bezpečné, uviedlo 73 percent opýtaných. Zhruba rovnaký počet ľudí by si prial tiež prísnejšie hraničné kontroly. 

Niekoľko útokov

Bavorsko v júli zažilo niekoľko tragických útokov. Najprv zaútočil afganský utečenec nožom a sekerou na cestujúcich vo vlaku do Würzburgu a zranil päť ľudí, kým ho polícia zastrelila. O niekoľko dní neskôr zabil Nemec s iránskymi koreňmi deväť ľudí pri mníchovskom nákupnom centre Olympia a následne sa v bavorskom meste Ansbach odpálil odmietnutý sýrsky žiadateľ o azyl, pričom zranil 15 ľudí. K útoku v Ansbachu sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy