Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Utečenci sa do Európy presúvajú po mori. Taliani hlásia tisíce zachránených
Zdielať na

Utečenci sa do Európy presúvajú po mori. Taliani hlásia tisíce zachránených

Zdroj: SITA

RÍM / Talianska pobrežná stráž zachytila od štvrtka do nedeľu pri líbyjskom pobreží asi 6 000 utečencov. Na svojom Twittri tiež onzámila, že z vody vytiahla aj svoch utopených migrantov, napísala agentúra AFP.

"Zachránili sme z mora päť utečencov, troch z nich sme oživovali, dvaja boli mŕtvi," uviedla talianska pobrežná stráž k jedne zo záchranných akcií na Twitter. Sardinská tlač v nedeľu uviedla, že od sobotňajšieho popoludnia sa k brehom Sardínie dostalo 40 alžírskych migrantov v troch člnoch. 

Záchranné lode hliadkujúce pri líbyjskom pobreží narazili v nedeľu ráno na štyri gumenné člny a rybársku loď, všetky preťažené utečencami a záchranné operácie pokračovali aj dopoludnia. Poččet záchránených zatiaľ nezverejnili, humanitárna organizácia na pomoc migrantom prekonávajúcim more Moas ale oznámila, že jej loď Responder zachránila viac ako 700 ľudí, čo by od štvrtka zvýšilo počet migrantov zachytených na mori na viac než 6 000. 

Tisíce utečencov

Podľa poslednej správy Vysokého komisára OSN pre utečencov dorazilo od začiatku roka k talianskym brehom viac než 89 000 migrantov, väčšinu zo subsaharskej Afriky, čo viac-menej odpovedá počtu 93 000 utečencov zachytených za rovnaké obdobie v minulom roku. 

V Stredozemnom mori sa utopilo viac než 3 000 utečencov, čo je o viac ako 50 percent viac než za rovnaké obdobie v minulom roku, oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu. 

Utečenci sa tento rok znovu vydávajú vo veľkom cez more, pretože im uzavreli cestu cez Balkán. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy