Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kolóny v Európe. Diaľnice upchali uzávierky i Putinova návšteva Slovinska
Zdielať na

Kolóny v Európe. Diaľnice upchali uzávierky i Putinova návšteva Slovinska

VIEDEŇ/ĽUBĽANA / Na stredoeurópskych diaľniciach začal jeden z najvypätejších víkendov roka. Nielenže na prázdniny vyrazili ľudia z najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko, ale o deviatej hodine na neurčito v smere z Korutánska uzatvorili diaľničný tunel Karavanky na rakúsko-slovinskej hranici. Dôvodom bola návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý dorazí do Slovinska.

Na rakúskej diaľnici A11 pred tunelom Karavanky sa od rána tvorili dlhé kolóny. Tunelom chceli dovolenkári prejsť ešte predtým, ako ho na rakúskej strane zatvorili. Za uzávierku mohla Putinova návšteva Slovinska, kde je okrem iného uzavretá diaľnica medzi Ľubľanou a rakúskou štátnou hranicou. 

Nemecký autoklub ADAC na svojom webe upozorňoval na najmenej hodinovú stratu v kolóne na diaľnici A3 v smere Norimberg - Pasov. 

Obchádzky

Nemecký aj rakúsky autoklub už v minulých dňoch odporúčali vodičom cestu odložiť. Cestovatelia do Slovinska alebo Chorvátska, ktorí ale na juh až po víkende vyraziť nechceli alebo nemohli, môžu použiť obchádzku cez Arnoldstein po diaľnici A2, ktorá v Taliansku pokračuje ako A23. Za severotalianskym Udine pri meste Palmanova vodiči môžu odbočiť na taliansky hraničný priechod so Slovisnkom Gorizia, prípadne do Slovinska pokračovať cez Terst. 

Druhá obchádzka vedie cez A2 na Graz a tam po diaľnici A9 k Spielfeldu do Slovinska. Ale aj tam budú problémy, pretože južne od mesta pri jazere Schwarzlsee končí hudobný festval s očakávanou návštevnosťou 120 000 ľudí. 

Diaľnice sú upchaté v Rakúsku i v Nemecku. Na spojnici Maribor Ptuj smerom do Chorvátska je 10-kilometrová kolóna. Kolóny sú aj smerom na Taliansko. 

Ako upozorňuje nemecký autoklub ADAC, vodičia musia počítať s čakaním na priechodoch z Rakúska do Nemecka, pretože obyvatelia Bavorrrska a Bádenska-Württemberska vyrážajú tento víkend na prázdniny. 

Na vlastnej koži

Reportérka televízie JOJ sa v piatok večer vybrala spolu s kameramanom jednou z najfrekventovanejších ciest do chorvátskeho Záhrebu. Cesta z Bratislavy, cez Rakúsko až po slovinský Maribor bola po celý čas plynulá.

Na prvú kolónu narazili až po 4 hodinách jazdy približne 15 kilometrov od slovinsko-chorvátskych hraníc. Stáli tam hodinu a pol. Zápcha bola aj medzi Záhrebom a Splitom, kde čakali zhruba v 9-kiloemtrovej kolóne.

Vo všeobecnosti si ale na vlastnej koži overili, že ide o štandardné kolóny najmä pred hraničnými priechodmi. Nikde nečakali neštandardne dlhú dobu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy