Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež navštívil Osvienčim a požiadal Boha o odpustenie
Zdielať na

Pápež navštívil Osvienčim a požiadal Boha o odpustenie

OSVIENČIM / Pápež František dnes ako tretia hlava katolíckej cirkvi navštívil nacistický vyhladzovací tábor v Osvienčime. Dopoludnia prešiel pod neslávne preslávenou bránou s nápisom Arbeit macht frei a po prehliadke miesta, kde nacisti vyvraždili vyše milión ľudí, sa stretol s niekoľkými pamätníkmi, ktorým sa podarilo vyhladzovacie mašinériu prežiť. Do pamätnej knihy zapísal prosbu bohu o odpustenie.

Potom, čo pápež prešiel táborovou bránou, ho auto previezlo k domom, v ktorých boli väzni v Osvienčime zadržiavaní. František sa potom pomodlil v cele smrti, v ktorej býval františkánsky mních Maximilian Kolbe, ktorý bol v nacistickom tábore pred 75 rokmi zavraždený. Zapálil tiež sviecu pri takzvanej stene smrti, kde boli väzni v tábore popravovaní.

Po prehliadke vyhladzovacieho tábora sa pápež stretol s niekoľkými pozostalými. Podľa agentúry AP sa zastavil u každého z nich, potriasol im rukami a pobozkal na obe líca. S každým pamätníkom si tiež vymenil niekoľko slov.

Spravodlivý medzi národmi

V pridruženom tábore Brezinka, kde priamo dochádzalo k vyvražďovaniu Židov, sa František stretol s poľskými kresťanmi, ktorí sú nositeľmi titulu Spravodlivý medzi národmi. Tým Židia označujú ľudí nežidovského pôvodu, ktorí prispeli k záchrane Židov pred holokaustom. Vypočul tiež hebrejskú modlitbu, ktorú predniesol vrchný poľský rabín Michael Schudrich.

Na záver návštevy vyhladzovacieho tábora zapísal pápež do návštevnej knihy prosbu o odpustenie. "Pane, maj zmilovanie so svojimi ľuďmi. Pane, odpusť takú krutosť," napísal španielsky.

František je tretím pápežom v rade, ktorý do Osvienčimu prišiel. Na rozdiel od svojich predchodcov, Poliaka Jana Pavla II. a Nemca Benedikta XVI., nemal vo vyhladzovacom tábore verejné vystúpenie, ale iba sa ticho modlil a rozprával s pozostalými.

Symbol holokaustu

Osvienčim bol najväčším vyhladzovacím táborom, ktorý nacistické Nemecko zriadilo, a stalo sa jedným zo symbolov holokaustu. V tábore prišlo o život 1,1 milióna ľudí, prevažne Židov. V januári 1945 tábor oslobodila Červená armáda.

Pápež František je v Poľsku na päťdňovej návšteve, ktorá potrvá do nedele.

Zdielať na

Najčítanejšie správy