Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hillary Clinton prijala nomináciu demokratov na prezidentku USA
Zdielať na

Hillary Clinton prijala nomináciu demokratov na prezidentku USA

PHILADELPHIA / Kandidátka na americkú prezidentku Hillary Clinton oficiálne prijala nomináciu demokratov na prezidentku Spojených štátov amerických. Na zjazde zdôraznila, že Amerika, ktorá čelí problémom doma aj v zahraničí, potrebuje pevné vedenie a kolektívneho ducha. Jej republikánsky súper Donald Trump podľa nej šíri strach z budúcnosti a snaží sa Američanov rozdeliť.

Hillary Clinton (68) sa na zjazde vo Philadelphii stala ako prvá žena v amerických dejinách prezidentskou kandidátkou veľkej politickej strany. "Amerika potrebuje každého z nás," povedala Clinton na zjazde demokratov v prejave, v ktorom prijala nomináciu na americkú prezidentku s "odhodlaním a bezhraničnou dôverou" v Ameriku. 

"Budem prezidentkou demokratov, republikánov a nezávislých," sľúbila a zdôraznila, že "spoločne budeme silnejší". 

Nebude to jednoduché

Clinton sa na zjazde uchádzala aj o prívržencov svojho porazeného súpera o demokratickú nomináciu Bernieho Sandersa, ktorý ju na sneme podporil, podobne ako prezident Barack Obama, viceprezident Joe Biden, prvá dáme Michelle Obamova a ďalší rečníci.

Spojené štáty sa podľa Clinton nachádzajú v "okamihu pravdy" a majú do činenia s "odhodlanými nepriateľmi, ktorí musia byť porazení". "Nebude to jednoduché, ale verte, že vyhráme," povedala. 

Za svoju prioritu označila vytvárenie nových pracovných miest. "Nebudeme stavať múr. Namiesto neho vybudujeme ekonomiku, v ktorej tí, ktorí túžia po dobre platenej práci, ju nájdu," narazila týmto vyjadrením na Trumpov plán oddelit USA od Mexika múrom. 

Jej prejav, ktorým zjazd vyvrcholil a ktorý agentúra Reuters označila za najvýznamnejší v 25-ročnej politickej kariére Hillary Clinton, delegáti často prerušovali potleskom a skandovaním "Hillary, Hillary!"

Bývalú prvú dámu a ministerku zahraničných vecí uviedla na pódium jej dcéra Chelsea ako "moju matku a moju hrdinku". Na sneme spievala aj spreváčka Kate Perry.  

SITA

Kritika od Trumpa 

Nikto nemá horší úsudok nez demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clinton a na to, aby sa postavila na čelo Spojených štátov, nemá žiadne predpoklady. Na twitteri to po nočnom prejave kandidátky demokratov zverejnil republikánsky kandidát Donald Trump.

"Predstavou Hillary je svet bez hraníc, kde pracujúci ľudia nemajú žiadny vplyv, žiadne pracovné miesta, žiadnu bezpečnosť," napísal Trump s tým, že Clinton nikdy nepristúpi k reforme Wall Streetu, finančného centra ze,egeule. "Wall Street ju vlastní," dodal. 

Hillary Clinton podľa miliardára všade sprevádza korupcia s kaza. "Jej vojny na Blízkom východe rozpútali ničenie, terorizmus a šírenie Islamského štátu do celého svete," je presvedčený Trump. "Náš spôsob života je ohrozený radikálnym Islámom a Hillary Clinton sa ani neprinúti, aby tieto slová vyslovila," dodal. 

Clinton a Trump sa stretnú v novembrových prezidentských voľbách. Prieskumy hodnotenia priazne amerických voličov sa rozchádzajú. Podľa prieskumu NBC News Trump zaostáva za demokratickou kandidátkou. Naopak podľa CNN Trump vedie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy