Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak pocestujete cez víkend do Chorvátska, týmto úsekom sa radšej vyhnite
Zdielať na

Ak pocestujete cez víkend do Chorvátska, týmto úsekom sa radšej vyhnite

BRATISLAVA/ZÁHREB/LJUBLANA / Víkendová návšteva ruského prezidenta Vladimíra Putina v Slovinsku môže spôsobiť chaos na cestách a znepríjemniť cestu do Chorvátska. Kľúčový tunel Karavanka na rakúsko- slovinskej hranici budú v sobotu priebežne uzatvárať. V regióne tak hrozí na vrchole turistickej sezóny úplný dopravný kolaps.

Tunel Karavanka budú pre návštevu Vladimír Putina uzatvárať v sobotu medzi deviatou a osmenástou hodinou. České autokluby už vyzvali motoristov, aby tento víkend cestu do Chorvátska zvážili. 

Ak už musia ísť, odporúčajú im cestu po diaľnici okolo rakúskeho Grazu. Práve táto trasa môže skomplikovať cestu aj slovenským dovolenkárom. Práve tadiaľ vedie obľúbená trasa zo Slovenska, cez Rakúsko a Slovinsko do Chorvátska. 

Festival pri Grazi 

Podľa dopravného konzultanta Maroša Palescha môže cestujúcich prekvapiť ešte ďalšia komplikácia. "Pri diaľnici A9 v okolí Grazu je veľký hudobný festival, skomplikovať to môže dopravu aj tam," hovorí Maroš Palesch. 

Organizátori očakávajú, že na festival príde asi 120 tisíc ľudí a mali by tam byť do soboty. Festival je pri jazere Schwarzlsee, ktoré je hneď pri diaľnici. 

Nemci majú prázdniny

Veľká vlna turistov by sa mala valiť smerom na Chorvátsko z Nemecka. "Bavorom a ostatným krajom v bývalom západnom Nemecku začínajú prázdniny," podotýka Maroš Palesch. 

Odborníci predpokladajú, že Nemci budú prichádzať zo všetkých možných severozápadných smerov a zlievať sa to bude na hraniciach a mýtniciach v Chorvátsku. 

Cez Budapešť

Plynulosti dopravy nepomôže ani úsek, ktorý je upchatý každý víkend, medzi slovinskou diaľnicou a chorvátskou hranicou. "Ptuj a hraničný priechod Macejl. Na to Slovinci kašlú už niekoľko rokov. Z diaľnice vyjdete na dvojsmernú dvojprúdovú okresku, kde takisto predpokladám niekoľko kilometrové kolóny," dodal Palesch. 

Dopravný analytik odporúča cestu do Chorvátska tento víkend buď odložiť, alebo ísť cez Maďarsko. Slovenskí motoristi môžu využiť diaľnicu z Budapešti až na chorvátske hranice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy