Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež v Poľsku. Pred začiatkom omše František spadol, no bohoslužbu odslúžil
Zdielať na

Pápež v Poľsku. Pred začiatkom omše František spadol, no bohoslužbu odslúžil

ČENSTOCHOVÁ / Pápež František vo štvrtok v Čenstochovej poďakoval Poliakom za to, že si zachovali katolícku vieru napriek desiatkam rokov komunistickej vlády. Podľa agentúry Reuters tak urobil počas omše pred desiatkami ľudí na asi najznámejšom poľskom pútnickom mieste.

Pápež sa v kláštore Jasná Hora pomodlil pred šesťsto rokov starým obrazom Panny Márie Čenstochovskej, ktorý je v Poľsku považovaný za národnú sviatosť. Pri nasledujúcej bohoslužbe k 1050. výročiu príchodu katolicizmu do Poľska potom ocenil "nákazlivú silu skutočnej viery, ktorá sa predáva z generácie na generáciu". Poďakoval tiež Poliakom za to, že si svoje náboženské presvedčenie udržali aj v ťažkých časoch.

Pri príchode na omšu sedemdesiatdeväťročný pontifik náhle spadol, jeho sprievodcovia mu ale pomohli postaviť sa. František podľa svedkov pôsobil dojmom, že sa nezranil, a pokračoval v bohoslužbe.

Transport autom

Pápež mal pôvodne priletieť do Čenstochovej vrtuľníkom, pre zlé počasi ale nakoniec zvolil na prepravu zo 120 kilometrov vzdialeného Krakova auto.

Popoludní sa hlava katolíckej cirkvi do Krakova vrátila a stretla sa s veriacimi, ktorí do juhopoľského mesta prišli na stretnutie mladých katolíkov z celého sveta. Na tomto slávnostnom ceremoniále v parku Blonia v blízkosti krakovského Starého Mesta sa očakávali státisíce ľudí.

Svetové dni mládež začali v Krakove v utorok za prítomnosti pol milióna účastníkov. Vyvrcholia v nedeľu veľkou omšou, ktorej by sa podľa predpokladov ogranizátorov malo zúčastniť poldruha milióna veriacich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy