Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Strelca z Mníchova fascinovala krajná pravica, tvrdia vyšetrovatelia
Zdielať na

Strelca z Mníchova fascinovala krajná pravica, tvrdia vyšetrovatelia

BERLÍN / Strelec, ktorý minulý piatok v Mníchove zabil deväť ľudí, než spáchal samovraždu, bol rasista a priaznivec krajnej pravice. S odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania to vo štvrtok napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pri svojom vyčíňaní v oblasti nákupného centra Olympia si útočník podľa policajných zdrojov vyberal svoje obete medzi ľuďmi prisťahovaleckého pôvodu.

Podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung doterajšie vyšetrovanie ukázalo, že osemnásťročný Ali David S. bol hrdý na to, že sa narodil 20. apríla rovnako ako nacistický vodca Adolf Hitler. Sám seba považoval za árijca, pretože bol rodený Nemec iránskeho pôvodu a súčasný Irán bol považovaný za oblasť, odkiaľ árijci pochádzajú.

Hoci útočníka fascinovali krajne pravicové myšlienky, sám sa podľa doterajších policajných poznatkov nijako nezapojil do mníchovskch extrémistických zoskupení.

Pohŕdal Arabmi a Turkami

Podľa vyšetrovateľov strelec pohŕdal Arabmi a Turkami a považoval sa voči nim za nadradeného. Nadávky na adresu Turkov vykrikoval aj počas masakru v nákupnom stredisku.

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že strelec si úmyselne vyberal obete medzi ľuďmi, ktorí viditeľne patrili k imigrantom. Štyria zo zavraždených boli nemeckí Turci a traja kosovskí Albánci. Podľa polície nasvedčuje rasovému motívu vrážd aj to, že útočník mal ešte veľké množstvo nepoužitej munície a keby len náhodne strieľal okolo seba, mohol byť počet obetí oveľa vyšší. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy