Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František pristál v Poľsku, odslúži omšu pred viac ako miliónom veriacich
Zdielať na

Pápež František pristál v Poľsku, odslúži omšu pred viac ako miliónom veriacich

KRAKOV / Pápež František pricestoval do Krakova na svoju prvú návštevu Poľska, v rámci ktorej sa zúčastní na viacerých akciách Svetových dní mládeže. Na ploche letiska Krakov-Balice privítal vzácneho hosťa prvý pár hostiteľskej krajiny - prezident Andrzej Duda s manželkou Agatou.

Pápež František priletel v stredu popoludní do juhopoľského Krakova. Začal tak svoju prvú návštevu Poľska od nástupu do čela katolíckej cirkvi pred tromi rokmi. v pláne má aj stretnutie s prezidentom Andrzejom Dudom.

Návšteva Osvienčimu

Hlavným bodom jeho päťdňovej cesty sú ale krakovské Svetové dni mládeže.

V ďalších dňoch pápež zavíta do bývalého nemeckého nacistického vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka. Navštívi tiež najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej.

Návštevu Poľska František zavŕši v nedeľu, kedy tiež skončí stretnutie mladých katolíkov z celého sveta. Na jeho záver sa uskutoční veľká omša, na ktorej usporiadatelia očakávajú až 1,5 milióna ľudí.

Bezpečnostné opatrenia

Vzhľadom na niekoľko krvavých útokov spáchaných v poslednej dobe vo Francúzsku a v Nemecku sú v Poľsku pripravené dôkladné bezpečnostné opatrenia sprevádzajúce pápežovu cestu aj krakovskej stretnutia.

Podieľa sa na nich viac ako 20 000 policajtov a vojakov a okolo Krakova je niekoľkokilometrová prísne strážená zóna. Kontroly, aj keď náhodné, sú zavedené na poľských hraniciach vrátane letísk a prístavov.

"So Svätým Otcom som mal stretnutie minulý rok, vtedy to bol 40-minútový rozhovor. Chcem ho v prvom rade pozdraviť od ľudí z celého Slovenska a opätovne pozvať na návštevu našej krajiny. Boli by sme nesmierne radi, keby prišiel,“ povedal prezident Andrej Kiska.

Pozrite si reportáž redaktora Petra Dzurillu, ktorý sa nachádza na mieste:

Najčítanejšie správy