Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ekvádorom otriaslo ďalšie silné zemetrasenie
Zdielať na

Ekvádorom otriaslo ďalšie silné zemetrasenie

QUITO / Juhoamerický Ekvádor postihlo vo štvrtok večer miestneho času ďalšie silné zemetrasenie, uviedla americká geologická služba USGS. Zatiaľ neprišli správy, či sú nejaké obete a väčšie škody. Nové otrasy pôdy o sile šesť stupňov mali epicentrum 100 kilometrov od mesta Portoviejo, v ktorého oblasti v sobotu zemetrasenie o sile 7,8 stupňov zabilo stovky ľudí.

Najnovšia oficiálna bilancia sobotňajších otrasov je 587 mŕtvych, z nich 29 je cudzincov. Záchranári počítajú s tým, že pod troskami nájdu ďalšie obete. Zranenia utrpelo najmenej 5 733 ľudí a viac než 20 000 osôb muselo opustiť svoje domovy.

"Snažíme sa prežiť. Potrebujeme jedlo. V obchodoch nič nie je. Jeme zeleninu, ktorú sme si vypestovali," povedal agentúre Reuters v jednej dedine 65-ročný muž čakajúci v rade na vodu. "Chceme jedlo," skandovala neďaleko od muža skupina obyvateľov.

Katastrofa

Podľa prezidenta Rafaela Correu išlo počas víkendu o najhoršiu katastrofu v krajine od roku 1949, kedy pri zemetrasení o sile 6,8 stupňov zomrelo približne 5 000 ľudí. Škody po sobotňajšom zemetrasení odhadol prezident už v utorok na tri miliardy dolárov, čo predstavuje asi tri percentá hrubého domáceho produktu krajiny.

Prezident oznámil, že vláda pripravuje naliehavé ekonomické kroky, ktoré by mali prispieť k financovaniu obnovy krajiny. Parlament by mal schváliť zvýšenie dane na cigarety, sladené nápoje a alkohol, zvýši tiež zdanenie bohatých. Vláda bude okrem iného rozpredávať štátny majetok.

Zemetrasenie otriaslo Ekvádorom aj v sobotu, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy