Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Takto vyzerá utečenecký tábor Idomeni, žije v ňom až 4-tisic detí
Zdielať na

Takto vyzerá utečenecký tábor Idomeni, žije v ňom až 4-tisic detí

IDOMENI / Utečenecký tábor Idomeni na hranici Grécka s Macedónskom pripomína nacistický koncentračný tábor. K Dachau ho prirovnal grécky minister vnútra. Pozrite si reportáž o tom, ako ľudia v tomto tábore žijú počas noci, kto im podáva teplé jedlo, ako si krátia čas v neľudských podmienkach. Priamo v tábore je náš reportér Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabom.

Každý večer sa v gréckom pohraničí odohráva tá istá scéna. Tisícky ľudí prichádzajú k autám dobrovoľníkov, ktorí im vydávajú teplé jedlá. Pre mnohých je to jediné teplé jedlo, ktoré majú počas celého dňa. V deň, keď tábor navštívil reportér Rasťo Striško, to bola hustá hrachová polievka. Mladí dobrovoľníci z Nemecka rozložili v tábore poľnú kuchyňu. Vo veľkoobjemových nádobách majú pripravenú polievku.

Jeden z dobrovoľníkov, ktorý prichádza každú noc do tábora nakŕmiť tisícky utečencov, je Alex Salinger. Tvrdí, že už dva týždne každú noc prinesie jeho tím pre ľudí viac ako 8 000 porcií jedla. "Budeme v tom pokračovať ďalšie dva týždne, až pokiaľ sa táto situácia týchto ľudí nevyrieši," vysvetľuje pre televíziu JOJ Alex.

Koncentračný tábor

Grécky minister vnútra Panajotis Kurumblis prirovnal počas návštevy tábora podmienky v preplnenom utečeneckom stanovom tábore Idomeni na hraniciach s Macedónskom ku koncentračnému táboru.

Utrpenie, ktoré tam prežívajú migranti, má podľa neho na svedomí politika zatvorených hraníc uplatňovaná niektorými európskymi krajinami.
"Neváham povedať, že tábor v Idomeni je moderná verzia nacistického koncentračného tábora Dachau v Nemecku," uviedol minister.

Zatvorenie hraníc

Minister počas piatkovej návštevy Idomeni povedal, že súčasná situácia je výsledkom "logického zatvorenia hraníc" krajinami, ktoré odmietajú týchto utečencov prijímať.

V Grécku uviazlo vyše 46 000 migrantov po tom, ako Rakúsko a celý rad balkánskych krajín prestali púšťať na svoje územie utečencov, ktorí dorazili do Grécka z Turecka a chcú sa dostať do bohatých krajín EÚ na západe a severe kontinentu.

"Vítame rozhodnutie Grécka zabezpečiť pre týchto ľudí vhodné registračné kempy. Toto nie sú podmienky v ktorých by mohli ostať. Uvedomte si, že aktuálne na tomto mieste žije viac ako 4 000 malých detí," uviedol hovorca stredoeurópskej pobočky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Babar Baloch

Uviaznutí migranti

Grécko chce, aby sa utečenci premiestnili z Idomeni do organizovaných táborov.
Nemecký Červený kríž uviedol, že vysiela do gréckeho pohraničného mestečka Idomeni mobilnú lekársku stanicu, ktorá bude poskytovať uviaznutým migrantom svoje služby.

Táto "klinika" môže poslúžiť až 10 000 ľuďom a budú ju spoločne prevádzkovať Nemecký Červený kríž a Fínsky Červený polmesiac. Červený kríž v dnešnom vyhlásení uviedol, že klinika bude pracovať od budúceho týždňa a predbežne plánujú jej činnosť na štyri

Súvisiace články

Najčítanejšie správy