Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Začal sa summit Únie. Lídri hľadajú dohodu s Tureckom
Zdielať na

Začal sa summit Únie. Lídri hľadajú dohodu s Tureckom

BRUSEL / V Bruseli sa začal summit Euróspkej únie, na ktorom sa premiéri a prezidenti budú predovšetkým snažiť nájsť zhodu na spôsobe vrátenia utečencov z Grécka do Turecka. Dohodu ale komplikujú pochybnosti o legálnosti navrhnutého mechanizmu a tiež odpor Cypru k možnému otvoreniu nových kapitol v rokovaní o vstupe Turecka do Únie.

Nemecká kancelárka Angela Merkel ale bola pred začiatkom vrcholového stretnutia opatrne optimistická.

Utečenci

Napriek tomu, že je hlavnou témou summitu utečenecká kríza, šéfovia štátov a vlád budú najskôr rokovať o posilnení hospodárskeho rastu a zlepšení konkurencieschopnosti Európskej únie.

K diskusii o migrácii sa lídri dostanú až neskoro večer a budú hľadať spoločnú pozíciu pre piatkové rozhovory s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom.

Dohoda s Tureckom

Dohodu s Tureckom o vrátení migrantov komplikujú právne otázky. Litovská prezidentka Dalia Grybauskité pri príchode na summit povedala, že návrh dohody je na hrane medzinárodného práva. Koncept plošného vracania utečencov kritizovali v uplynulých dňoch nevládne organizácie zaoberajúce sa ľudskými právami i úrady Vysokého komisára OSN pre utečencov.

Ďalšou komplikáciou je odmietavý postoj Cypru na požiadavky Ankary, aby Únia výmenou za vrátenie migrantov otvorila ďalšie kapitoly prístupových rozhovorov. Nikósia jednoznačne vylučuje ďalší pokrok v prístupových rokovaniach s Tureckom, pokiaľ ich Ankara neuzná.

Vyjadrenie lídrov

Angela Merkel pri príchode na summit povedala, že očakáva komplikované rokovania, smerom k výsledku je ale opatrne optimistická. Podobne sa vyjadril aj šéf Európskej rady Donald Tusk. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker novinárom povedal, že si je "celkom istý", že vo štvrtok alebo v piatok dohodu s Tureckom dosiahnu.

K summitu sa vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico. Podľa neho je stále ešte otvorených niekoľko otázok k podmienkam, ktoré má Turecko. Slovensko podľa premiéra trvá na tom, aby bol mechanizmus prijímania dobrovoľný.

Priznal, že niektoré členské štáty Únie majú výhrady aj k dátumu vízovej liberalizácie. Tento termín chce Turecko presunúť z októbra na jún. Premiér informoval, že podľa niektorých politikov by Ankara nemusela stihnúť do júna splniť určité podmienky vízovej liberalizácie.

Na summite v Bruseli je reportér Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy