Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tábor v Idomeni chcú úrady vyľudniť, migrantov chcú premiestniť
Zdielať na

Tábor v Idomeni chcú úrady vyľudniť, migrantov chcú premiestniť

IDOMENI / Väčšinu provizórneho utečeneckého tábora v gréckom Idomeni na hranici s Macedónskom, kde sa v kritických podmienkach tlačí asi 12 000 migrantov, by grécke úrady mohli vypratať do približne 20 dní. Vyhlásil to grécky minister pre migračnú politiku Jannis Muzalas.

Atény pôvodne tvrdili, že chcú krízu v Idomeni vyriešiť do konca tohto týždňa.

Podľa Muzalasa je hlavným dôvodom predĺženia lehoty nedostatok vhodných kapacít pre ubytovanie utečencov v iných prijímacích zariadeniach. "Tieto kapacity sa neustále rozširujú, ale utečencov je príliš," vyhlásil Muzalas.

Minister navštívil hraničný priestor v Idomeni spoločne s európskym komisárom pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisom Avramopulosom.

Pokus o prekročenie hraníc

Muzalas sa tiež vyjadril k pondelkovému pokusu migrantov dostať sa do Macedónska okľukou cez neďalekú pohraničnú riečku. Grécky minister vyjadril nádej, že už sa to nebude opakovať, a dal migrantom na vedomie, že hranice zostávajú navždy nepriechodne uzatvorené a že sa musia snažiť dostať do Európy legálnym spôsobom.

V pondelok sa cez vodný tok neďaleko Idomeni podarilo preniknúť do Macedónska skupine 600 až 700 utečencov. Macedónsko ich údajne poslalo späť do Grécka, Atény ale túto informáciu oficiálne nepotvrdili.

Pomoc Európy

Európsky komisár Avramipulos vyhlásil, že situácia v Idomeni sa už dávno stala neúnosnou, a znovu vyzval krajiny Európskej únie, aby poskytli útočisko migrantom na základe predošlých dohôd.

Priamo v Idomeni je reportér Rasťo Striško:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy