Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do Grécka od začiatku roka priplávalo vyše 137 000 migrantov, tvrdí OSN
Zdielať na

Do Grécka od začiatku roka priplávalo vyše 137 000 migrantov, tvrdí OSN

ATÉNY / Do Grécka priplávalo po mori z Turecka od začiatku roka vyše 137 000 utečencov. Polovicu tvorili Sýrčania, štvrtinu Afganci a asi 17 percent Iránčania. Šesťdesiat percent z celkového počtu boli ženy a deti. Vyplýva to z najnovších údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Potom, čo krajiny na takzvanej balkánskej trase nedávno obmedzili vstup utečencov na svoje územia, uviazlo v Grécku asi 42 000 migrantov. Najkritickejšia je situácia na macedónskej hranici na priechode Idomeni, kde naviac v posledných dňoch husto pršalo. Pre zlé podmienky sa niekoľko stoviek ľudí podľa agentúry DPA rozhodlo miesto opustiť.

Stovky odišli

Okolo 800 ľudí má zbalené veci, asi 200 migrantov v noci zo štvrtku na piatok odcestovalo, uviedol spravodajca DPA z miesta. Stále tam ale podľa neho zostáva vyše 12 500 utečencov.

Migranti na priechode Idomeni sú podľa spravodajca DPA informovaní vo svojich rodných jazykoch o tom, že balkánska trasa je uzavretá. Ľuďom odporúčajú, aby išli do prijímacích zariadení na juh od hraníc a k Aténam.

Migranti na ceste

Za minulý rok priplávalo do grécka podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov 856 723 migrantov a tento rok ich bolo už 137 056. Od vlaňajšieho leta klesá počet mužov medzi utečencami prichádzajúcimi do Grécka. Zatiaľčo vlani v júni tvorili muži 73 percent celkového počtu, minulý mesiac ich bolo 38 percent.

Podiel žien a detí medzi migrantmi prichádzajúcimi do Grécka sa od vlaňajšieho júna zdvojnásobil- V prípade žien z 11 na 22 percent a v prípade detí ešte viac z 16 na 40 percent.

Nemci posielajú migrantov späť, pozrite si reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy