Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tisíce detí obeťami migračnej krízy. Končia v rukách pašerákov
Zdielať na

Tisíce detí obeťami migračnej krízy. Končia v rukách pašerákov

ATÉNY / Až desaťtisíc detských utečencov sa podľa Europolu mohlo stať obeťami pašerákov, ktorí zneužívajú súčasnú migračnú krízu na obchodovanie s ľuďmi. Neraz deti zapredajú aj vlastní rodičia s vidinou lepšieho života.

Tisíce detí v súčasnej migračnej vlne jednoducho zmizli. Humanitárne organizácie sa obávajú, že väčšina z nich skončila v rukách pašerákov, ktorí ich potom predávajú buď na otrokárske práce, alebo do gangov, ktoré ich sexuálne zneužívajú či využívajú na kriminálnu činnosť.

Pri získavaní takýchto detí pašeráci nemusia vynaložiť ani veľa úsilia. "Celý tento systém len podporuje obchodovanie s deťmi. Pašeráci majú svoje kontakty v táboroch. O nových detských migrantoch sú ihneď informovaní. Niekedy ďalšiu takúto cestu organizujú aj samotní rodičia," hovorí majiteľ azylového centra Rados Djurovic. 

Slabá kontrola

Podľa štatistík, každé tretie dieťa dorazí do Európy bez sprievodu dospelej osoby. Aj napriek prísnym hraničným kontrolám stále prechádzajú falošné rodiny, teda pašeráci, ktorí sa tvária ako rodičia detí. Jediná možnosť ako si to overiť sú testy DNA, na čo v súčasnom chaose nie je čas ani priestor.   

"Tí ľudia nevedia jazyk, nikdy nezostanú dlhšie na jednom mieste, veľmi ťažko sa ich kontroluje a nedá sa ich zastaviť,"
vysvetľuje Djurovic.

Alarmujúce čísla

Ďalšie stovky migrantov zachránili turecké pobrežné hliadky. Preplnené plavidlá sa snažili dostať na grécke ostrovy. Ich lode ale boli v zúboženom stave. Pomohla im pobrežná stráž, ktorá ich k pevnine dopravila na gumených záchranných člnoch.

Či už cez more alebo po pevnine má podľa odhadov nemeckej vlády do roku 2020 prísť do Európy až 3,6 milióna migrantov.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy