Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarsko sa búri voči EÚ. Chystá referendum o kvótach
Zdielať na

Maďarsko sa búri voči EÚ. Chystá referendum o kvótach

Zdroj: SITA

BUDAPEŠŤ / Maďarská vláda sa rozhodla usporiadať referendum o pláne Európskej únie prerozdeliť utečencov medzi členské krajiny podľa kvót. Oznámil to premiér Viktor Orbán. Nepovedal ale, kedy by sa hlasovanie mohlo konať. Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas nechcel správu komentovať.

"Vláda reaguje na verejnú mienku," vyhlásil Orbán. "Myslíme si, že zavedenie prerozdeľovacích kvót, bez toho, aby mali podporu medzi ľuďmi, je zneužitím právomocí," dodal.

Maďarskí voliči by v hlasovaní mali odpovedať na otázku, ktorá podľa agentúry AFP znie: "Prajete si, aby Európska únia nariaďovala povinné presťahovanie ľudí, ktorí nie sú maďarskými občanmi, do Maďarska bez schválenia maďarským parlamentom?"

Dôležité rozhodnutie

Orbán, ktorý používa protiprisťahovaleckú rétoriku od prepuknutia utečeneckej krízy, zdôraznil, že "za chrbtom ľudí, proti vôli ľudí sa nedajú prijímať rozhodnutia, ktoré zmenia ich životy, ako aj životy budúcich generácií".

Varoval tiež, že kvóty na migrantov prekreslia etnickú, kultúrnu i náboženskú mapu Maďarska aj Európy. Plebiscit, prvý svojho druhu v Európe, bude podľa neho veľkou skúškou európskej demokracie. A je si vedomý toho, že prípadné maďarské "nie" kvótam bude mať širší dopad.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy