Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počet migrantov prichádzajúcich do Európy prudko vzrástol
Zdielať na

Počet migrantov prichádzajúcich do Európy prudko vzrástol

LONDÝN / Počet migrantov prichádzajúcich do Európy po mori sa za prvých šesť týždňov tohto roka medziročne zdesaťnásobil na viac než 76 000. Informovala o tom medzivládna Medzinárodná organizácia pre migráciu.

Prudko vzrástol tiež počet tých, ktorí počas riskantnej cesty zahynuli. Počas prvých šiestich tohtoročných týždňov ich bolo 409, zatiaľ čo pred rokov to bolo 69 obetí.

Medzinárodná organizácia pre migráciu naviac uviedla, že neočakáva pokles počtu migrantov smerujúcich do Európy. Grécko by budúci mesiac malo podľa odhadov prijať miliónteho novo prišlého utečenca od prepuknutia utečeneckej krízy.

Milión ľudí

Minulý rok doplávalo k európskym brehom viac než 1,1 milióna ľudí utekajúcich pred chudobou, vojnou a útlakom na Blízkom východe, v Ázii a Afrike. Väčšina z nich zamierila do Nemecka. Približne polovicu prichádzajúcich tvoria utečenci zo sýrskej vojny.

SITA

Medzinárodná organizácia pre migráciu informovala, že do Grécka tento rok zatiaľ priplávalo 70 365 migrantov a do Talianska 5 898. Údajne 319 utečencov zahynulo pri pokuse prekonať more medzi Turecko a Gréckom a ďalších 90 na takzvanej centrálnej trase medzi severoafrickým pobrežím a Tureckom.

Viac úmrtí

Druhá trasa, na ktorej sa vlani potopilo niekoľko väčších plavidiel s utečencami, je pritom považovaná za riskantnejšiu. Koncom minulého roka ale prudko vzrástol počet úmrtí v Egejskom mori, kde teraz takmer každodenne stroskotajú malé člny.

Hovorca Medzinárodnej organizácie pre migráciu Joel Millman povedal, že organizácia v dohľadnej budúcnosti neočakáva pokles počtu utečencov prichádzajúcich do Európy.

"Je okolo nás viac súbežných kríz naraz než kedykoľvek v minulosti," konštatoval Millman. "Podmienky v krajinách, ktoré živia migračnú krízu, sa do veľkej miery nemenia, takže sa domnievame, že počty zostanú pravdepodobne rovnaké," dodal.

Pozrite sak, kadiaľ prichádzajú migranti do Európy:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy