Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Starostka Kolína odporučila napadnutým ženám, aby sa vyhýbali cudzincom
Zdielať na

Starostka Kolína odporučila napadnutým ženám, aby sa vyhýbali cudzincom

KOLÍN NAD RÝNOM / V Nemecku sa špekuluje o tom, kto nesie zodpovednosť za sexuálne útoky proti ženám počas silvestrovského večera. Je ich asi stovka. Polícia požiadala svedkov, aby poskytli amatérske videá, na ktorých by bolo možné násilníkov odhaliť. Hovorí sa o Afričanoch a Araboch.

V uliciach Kolína nad Rýnom protestovalo niekoľko stoviek ľudí, prevažne žien. Niektoré z nich niesli transparenty s nápismi proti kancelárke Merkelovej. Tej viacerí Nemci pripisujú zodpovednosť za nedávne sexuálne útoky. Ženy žiadajú, aby úrady zaistili bezpečnosť v uliciach a zamedzili ďalším útokom.

"To, čo sa stalo, je príšerné, ale na druhej strane by sme nemali obviňovať každého, kto bol na námestí. Vinníkov by mali postaviť pred súd a potrestať," povedala jedna z demonštrantiek.

Najviac útokov sa počas silvestrovskej noci odohralo v Kolíne. Mnohé ženy sa sťažovali, že ich útočníci ohmatávali na intímnych miestach a okradli. Podľa obetí útoky mali mať na svedomí muži arabského a afrického pôvodu. Podobné incidenty zaznamenali aj v Hamburgu a Stuttgarte.

Obviňujú utečencov

"Prijali sme opatrenia, aby sa niečo podobné už neopakovalo. V tejto chvíli nemáme informácie, že by sa na útokoch podieľali utečenci, ktorí sú ubytovaní v Kolíne," uviedla k prípadu Henriette Rekerová.

Pátranie polície už prinieslo prvé výsledky. Vyšetrovatelia zistili totožnosť troch mužov, ktorí sa mali na útokoch podieľať. Nie je známe, či muži pochádzajú z radov migrantov. "Zatiaľ máme troch podozrivých, k ich zatknutiu nedošlo. Polícia momentálne preruje všetky dostupné informácie," vyhlásil nemecký minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Ralf Jäger

Nemecký minister vnútra De Maiziére už vyzval verejnosť, aby pre útoky neobrátila svoj hnev na utečencov. Práve tí sú totiž terčom nenávistných komentárov. Veľa diskutérov odcudzuje cudzincov, najmä mladých moslimov a označuje ich za násilníkov a zločincov. Objavujú sa tiež hlasy, aby aktérov sexuálneho násilia okamžite vyhostili z krajiny.

Zločinecký gang

Nemecká polícia vyšetruje, či masové sexuálne obťažovanie a následné okradnutie žien v Kolíne nad Rýnom počas novoročných osláv nesúvisí so severoafrickým zločineckým gangom, o ktorého existencii vie už vyše 18 mesiacov. Düsseldorfská polícia potvrdila, že jej osobitná jednotka nazvaná Casablanca vyšetruje 2 000 ľudí z miestnej zločineckej siete a že spolupracuje s kolínskou políciou, aby zistila, či tento gang nie je za nedávnymi útokmi.

Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere ostro kritizoval políciu za neschopnosť dostať silvestrovské udalosti pod kontrolu."Polícia opustila priestranstvo kolínskej stanice a neskôr došlo k týmto udalostiam a teraz sa len čaká na trestné oznámenie od obetí. Týmto spôsobom polícia pracovať nemôže," povedal de Maiziére v televízii ARD.

Kritika starostky

Starostka Kolína Henriette Rekerová povedala, že nič nenaznačuje, že by podozriví boli utečenci. Odporučila však ženám, aby sa držali od cudzincov na ulici v istej vzdialenosti a chodili v skupinkách. V oblasti železničnej stanice, katedrály a na priľahlom nábreží Rýna sa majú mať osobitne na pozore.

Za tieto vyjadrenia si vyslúžila veľkú kritiku. Mnohí Nemci jej vyjadrenia vnímajú, ako by primátorka dávala časť viny za incident aj obetiam. "Možno by sa aj banky mali držať v bezpečnej vzdialenosti od lupičov," uviedol ironicky jeden z užívateľov twitteri.

Pravicové zoskupenia v reakcii na to odsúdili nemeckú vládu za jej ústretový postoj voči utečencom. Nemeckí predstavitelia však varovali, že nie je možné v súvislosti s incidentom podozrievať všetkých cudzincov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy