Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do Grécka prišlo 1 700 migrantov, Taliani zachraňovali utečencov z člnu
Zdielať na

Do Grécka prišlo 1 700 migrantov, Taliani zachraňovali utečencov z člnu

ATÉNY/RÍM / Prúd migrantov smerujúcich z Blízkeho východu, Ázie a Afriky do Európskej únie za lepším životom príliš nepoľavuje ani počas vianočných sviatkov. Do aténskeho prístavu v Pireu v piatok priplávalo z gréckych ostrovov v Egejskom mori ďalších 1 700 utečencov a niekoľko stoviek tiež dorazilo na taliansku pevninu.

Podľa gréckej pobrežnej stráže do Pirea stále prichádzajú migranti, ktorí sa cez Turecko dostávajú na grécke ostrovy lesbos, Chios a Samos. Od začiatku týždňa ich už bolo viac než 12 tisíc.

Prakticky nikto z prichádzajúcich nechce zostať v Grécku. Prakticky všetci mieria do bohatších krajín Európskej únie, najmä do Nemecka a Švédska.

Talianska pobrežná stráž oznámila, že v piatok pri Sicílii zachránila 99 utečencov tlačiacich sa v gumovom člne. Agentúra ANSA napísala, že 371 migrantov, väčšinou z afrických krajín, priplávalo do mesta Reggio di Calabria. Medzi nimi bolo 59 žien, ale žiadne deti. Niektorí trpia svrabom.

Mnohí neprežili

Od pondelka podľa štatistík úradov vystúpilo na taliansku pevninu 1 470 migrantov.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov tento rok do Talianska priplávalo asi 150 000 migrantov a asi 820 000 sa dostalo cez more do Grécka. Približne 3 700 ľudí pri tejto ceste podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu zomrelo.

Migranti sa presúvajú po takzvanej Balkánskej trase, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy