Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Atentátnik Abdeslam uniká polícii. Môže už byť v Sýrii
Zdielať na

Atentátnik Abdeslam uniká polícii. Môže už byť v Sýrii

PARÍŽ / Atentátnik z Paríža Salah Abdeslam zatiaľ úspešne uniká tajným službám aj polícii. Belgicko nepotvrdilo žiadne indície nasvedčujúce tomu, že by sa radikál nachádzal v krajine. Mnohé médiá tak priniesli informácie o tom, že sa Abdeslamovi podarilo dostať do Sýrie.

Salah Abdeslam je podľa niektorých televízií už v Sýrii, no oficiálne policajné či výzvedné zdroje stále nevedia verejnosti povedať, kde sa muž nachádza, kto ho ukrýva, kto mu na úteku pomáha a ani to, či je vôbec nažive.

Výnimočný stav

Francúzsko zatiaľ skľučuje vyhlásený výnimočný stav, ktorý polícii a pátračom po nebezpečnom mužovi a ďalších osobách dáva väčšie právomoci. Výnimočný stav potrvá do konca februára budúceho roka.  

"Odkedy bol vyhlásený stav núdze, sme vykonali viac ako dvetisíc policajných prehliadok. Zabavili sme viac ako 320 zbraní, medzi ktorými bolo 30 vojenských zbraní," informoval francúzsky premiér Manuel Valls.

Bol to on?

Cez bezpečnostnú analýzu prešlo amatérske video, ktoré zverejnil španielsky portál El Mundo odvolávajúc sa na americkú stanicu FoxNews.

Na zázname vidieť muža, prechádzajúceho ulicou v blízkosti koncertného klubu Bataclan, pár hodín po útokoch.

To, či je muž na záberoch hľadaný Abdeslam, polícia dodnes nepotvrdila, nezverejnila ani informácie o výsledkoch analýzy záznamu.

Hon na teroristov

I keď v databáze Interpolu visí fotografia hľadaného Abdeslama s jeho komplicom, ktorý je tiež na úteku, francúzsky premiér ubezpečuje ľudí v krajine, že bezpečnostné zložky pre dolapenie islamistických fanatikov robia maximum.

Francúzi vedia, že nulové riziko neexistuje keď stojíme pred tak nebezpečným nepriateľom.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy