Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Europarlament vyzval k boju proti radikalizácii Európanov
Zdielať na

Europarlament vyzval k boju proti radikalizácii Európanov

ŠTRASBURG / Európu ovládol boj s terorom a otázky, čo s utečeneckou krízou. Poslanci v Európskom parlamente riešili otázku radikalizácie mladých. Tisíce Európanov totiž bojujú v službách islamského štátu, nebezpeční sú aj po návrate.

Lepšou kontrolou internetu, dôslednou sociálnou činnosťou alebo užšou spoluprácou na vnútornej a vonkajšej bezpečnosti Európskej únie chcú europoslanci bojovať proti radikalizácii európskych občanov.

Príslušné nezáväzné uznesenie, ktoré sa obracia na Európsku komisiu a štáty únie, na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu prijal Európsky parlament.

Dohľad nad internetom

Odhaduje sa, že bojovať po boku islamských radikálnych hnutí, ako je napríklad Islamský štát , sa vydalo 5 000 Európanov. Jedným z kľúčových bodov, ako podobným prípadom predchádzať, vidia europoslanci v dohľade nad internetom.

Chcú, aby príslušné úrady sledovali a blokovali podozrivé portály, ktoré vyzývajú k nenávisti. Dôležité je tiež spustenie preventívnych programov, ktoré budú predovšetkým mládež upozorňovať na riziká skrývajúce sa na tejto celosvetovej počítačovej sieti.

Podozrivý obsah

Europoslanci okrem iného podporujú to, aby užívatelia internetu mohli ľahko oznámiť protiprávny a podozrivý obsah.

Významnú úlohu v predchádzaní radikalizácii majú podľa europoslancov školy. Učitelia by mali aktívne vystupovať proti všetkým formám diskriminácie a rasizmu a žiakom vštepovať základné hodnoty či sociálne a medzikultúrne zručnosti.

Zabavovanie pasov

Poslanci tiež odporúčajú štátom zabavovať pasy tým občanom, ktorí sa chcú pripojiť k teroristickým organizáciám. U navrátilcov potom chcú, aby boli pod účinnou kontrolou. Nutné je tiež úzko spolupracovať s tretími krajinami, a to cieľovými, kam radikáli mieri, aj tranzitnými, cez ktoré prechádza.

Za ďalšie dôležité kroky v boji proti terorizmu považujú poslanci boj proti nelegálnemu obchodovaniu so zbraňami, pranie špinavých peňazí a krátenie daní, odkiaľ radikáli čerpajú financie.

V Štrasburgu je redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy