Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boje pri Mariupole neutíchli, jeden mŕtvy
Zdielať na

Boje pri Mariupole neutíchli, jeden mŕtvy

MARIUPOL / Napriek dohode o prímerí ani v noci z nedele na pondelok neustáli prestrelky pri azovskom prístave Mariupol na juhu Doneckej oblasti. Oznámila to ukrajinská armáda s odvolaním sa na správu armádneho velenia.

Povstalci boje na južnom úseku donbaského frontu potvrdili s tým, že obeťou údajného armádneho ostreľovania sa stal jeden civilista.

Tri útoky

Na pozície vládnych vojsk separatisti v noci zaútočili trikrát, uviedla ukrajinská televízia. Terčom sa stali obranné postavenia východne od Mariupolu. Ešte v nedeľu večer zaútočili povstalci na mariupolské predmestie Šyrokyne s použitím zbraní ráže 122 a 152 milimetrov, ktoré dohoda o prímerí zakazuje.

Povstalci boje pri Mariupole potvrdili, zo zodpovednosti obvinili jednotky ukrajinskej armády. Vojaci podľa podľa vzbúreneckej agentúry DAN odpálili neďaleko Šyrokyne protitankovou riadenou strelou, ktorá zasiahla civilný automobil a jedného cestujúceho zabila.

Najcitlivejšia oblasť

Oblasť okolo Mariupolu je považovaná za najcitlivejšiu. Podľa pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe sa veľká časť ozbrojených incidentov odohráva práve tu.

Povstalecké jednotky stoja prakticky pred bránami polmiliónového prístavu, ktorý je považovaný za hlavnú strategickú prekážku na ceste seperatistov k anexovanému Krymu.

Obe strany zapojených do bojov na Ukrajine sa obviňujú z nedodržiavania prímeria:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy