Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Etiópii objavili najstaršieho muža! Má až 160 rokov
Zdielať na

V Etiópii objavili najstaršieho muža! Má až 160 rokov

ADDIS ABEBA / Neuveriteľné! Žeby najstarší žijúci človek na svete mal skutočne až 160 rokov?! Objavili ho v Etiópii, ide o farmára Dhaqabi Ebba. Keďže si do úplných detailov pamätá ešte inváziu Talianska do krajiny v roku 1895, presvedčil aj reportéra. Jediným problémom je, že nemá ani rodný list, ani jediného žijúceho svedka, ktorý by mu vek dosvedčil...

Dôkazom jedine lekárske vyšetrenie

Inváziu Talianska do Etiópie z konca 19. storočia si pamätá do najpodrobnejších detailov a históriu oblasti, v ktorej žije, pozná tak, že o svojom predpokladanom veku presvedčil aj reportéra Mohammeda Adema z televízie Oromiya TV. Jeho vek tak musí byť okolo 160 rokov! "Keď Taliansko vpadlo do Etiópie, mal som dve ženy a môj syn už bol dosť starý na to, aby hnal dobytčie stáda," komentoval Dhaqabi.

Spomínal dokonca osemdňovú jazdu na koni, keď bol ešte malý chlapec, do Addis Abeba - teraz by taký výlet trval len pár hodín. Jediným problémom je, že farmár nemá ani rodný list, neexistuje žiadny žijúci svedok, ktorý by mu vek dosvedčil, ani žiadne iné papiere. Jediné, čo teda ostáva, je lekárske vyšetrenie.

Najstarší ľudia na svete

Ak by sa ale dokázal skutočne vek 160 rokov, Etiópčan by odobral guinnessov titul 115-ročnému Japoncovi Misao Okawovi, ktorý zatiaľ figuruje ako najstarší žijúci človek na svete. Najstaršiou osobou na svete vôbec by tiež už nebola Francúzka Jeanne Calment, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku úctyhodných 122 rokov.

Tento rok však v bolívijských Andách titulovali najstarším mužom planéty až 123-ročného staručkého Indiána Carmela Flores. Hoci už pomaly ani nepočuje, stále sa teší z vitálneho života. Aj toho by však Etiópčan vekom pokoril...

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

bbc.co.uk/ERTA website

Súvisiace články

Najčítanejšie správy