Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
JOJ-ka si adoptovala svojho kardinála. Konkláve sa začína dnes
Zdielať na

JOJ-ka si adoptovala svojho kardinála. Konkláve sa začína dnes

Vo Vatikáne sa schyľuje ku dlho očakávanému konkláve. Už dnes - v utorok - by malo byť známe, či pôjde o extra rýchlu voľbu a pápeža zvolia na prvýkrát, alebo sa dohadovanie kardinálov bude naťahovať.

Vo Vatikáne ide naozaj "do tuhého"! Už dnes v utorok 12. marca sa oficiálne začne konkláve a jeho výsledok s napätím očakáva celý kresťanský svet.

Informácie o voľbe pápeža vraj z Vatikánu neuniknú

V pondelok zložili prísahu ľudia, ktorí budú počas konkláve pomáhať kardinálom. Keďže ide o prísne tajnú voľbu aj oni musia zložiť sľub mlčanlivosti. "Tie osoby možno rozdeliť do dvoch skupín. Jednu tvoria klérici, ktorí pomáhajú kardinálom priamo pri konkláve. Ide napríklad o sekretára kardinálskeho dvora ale aj rôznych ceremóniárov a podobne. Druhú skupiny tvorí personál. Sú to ľudia, ktorí kardinálom varia, ktorí im servírujú na stôl," vysvetľuje cirkevný analytik Imrich Gazda.  

Tipy na nového pápeža v stávkových kanceláriách gradujú

Kým vo Vatikáne pokračujú prípravy, na Slovensku sa veselo tipujú možní pápeži. O tento druh stávky je mimoriadny záujem. "Tipuje aj tipér, ktorý môže celkovo vyhrať 22 000 eur. Samozrejme, ak jeho tip bude správny," hovorí Martin Panák zástupca stávkovej spoločnosti. Podľa Slovákov a ich tipov by sa pápežom mal stať jeden z trojice týchto kardinálov - Turkson, Scherer, Tagle.

Svojho obľúbeného kardinála si môžete "adoptovať"

21. storočie v cirkvi - to nie sú iba kardináli na facebooku, či twitteri. Najnovšie si môžete jedného z nich doma cez internet adoptovať. Aj my sme sa pridali k státisícom fanúšikov, ktorí si adoptovali svojho kardinála. Televízii JOJ náhodne pridelili Američana Levadu. Práve jeho by sme mali podporovať modlidbami, aby vo voľbe pápeža dobre rozhodol.

Už v najbližších dňoch sa ukáže, či to vo Vatikáne pôjde v starých koľajách, alebo sa bude v katolíckej cirkvi poriadne zametať.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy