Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Našli sme liek na jet lag, tvrdia vedci
Zdielať na

Našli sme liek na jet lag, tvrdia vedci

Zdroj: Reprofoto/Cooktravel.net

BRISTOL / Milióny ľudí trápi pri dlhých cestách lietadlom takzvaná pásmová choroba. Podľa výskumu treba upraviť hladinu kyslíka vo vzduchu, ktorý v lietadle dýchame. Telo sa následne rýchlejšie prispôsobí zmene času.

Jet lag pozná každý, kto cestoval lietadlom a prekonal niekoľko časových pásiem. Prejavuje sa nespavosťou, únavou či bolesťou hlavou. Aklimatizácia následne trvá až niekoľko dní.

Obyčajne je jet lag horší pri cestovaní smerom na východ, kedy má človek problém zaspať. Nový výskum priniesol unikátne riešenie.

Viac spite, menej jedzte

Podľa vedcov z Weizmannovho vedeckého inštitútu v izraelskom Rechovote a anglickej Bristolskej univerzity, by bolo riešením množstvo kyslíka priamo vo vzduchu - teda v lietadle. Telo sa tak rýchlejšie prispôsobí zmene času.

Spotreba kyslíka súvisí s jedlom a reguláciou telesnej teploty, teda s odpočinkom či priamo spánkom. Pri dlhých cestách lietadlom je potreba viac spať a menej jesť, spotrebuje sa menej kyslíka a jet lag sa prejaví menej.

​V lietadle je vo vzduchu približne o 5 percent menej kyslíka, než v miestach, z ktorých odlietame. Niektoré nové lietadlá už majú možnosť hladinu kyslíka upraviť nahor alebo nadol. 

Súvisiace články