Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Narodilo sa dieťa, ktoré má troch biologických rodičov
Zdielať na

Narodilo sa dieťa, ktoré má troch biologických rodičov

Zdroj: ISIFA/ilustračné

NEW YORK / Americkému tímu v Mexiku sa prvýkrát podarilo priviesť na svet dieťa, ktoré nemá len dvoch rodičov. Metóda prenosu mitochondriálnej DNA umožnila, že dieťa má okrem genetického kódu otca a matky aj DNA ženy-darkyne. Lekári k tomuto kroku pristúpili, aby zaistili, že sa dieťa narodí bez genetickej chyby, ktorú by mu inak matka v génoch odovzdala.

Päťmesačný chlapček Abrahim Hassan sa narodil jordánskym rodičom potom, čo lekári prvýkrát vyskúšali metódu, pri ktorej nahradí poškodenú mitochondriálnu DNA matky zdravá darkyňa. Tá zostáva v anonymite.

Nová éra v medicíne

Americký tím prvýkrát vyskúšal túto metódu "trojrodičovstva" v Mexiku, kde ju žiadne zákony nezakazujú.

Podľa odborníkov predznamenal tento krok novú éru v medicíne. Mohla by pomôcť predovšetkým ľuďom, u ktorých hrozí, že by pri počatí došlo k prenosu závažných vrodených mitochondriálnych vád, aby mali zdravé dieťa.

Niektoré ženy však trpia genetickou poruchou mitochondriálnej DNA a ich deti sa rodia s genetickou vadou. Môžu trpieť poškodením mozgu, ochabovaním svalov alebo i slepotou.

Aké bude dieťa

Mitochondriálna DNA zodpovedá za tvorbu energie v tele, sa vzhľadom a správaním dieťaťa nesúvisí. Gény darkyne by tak mohli ovplyvniť len to, či bude dieťa živšie, alebo si radšej zalezie s knižkou do postele.

Súvisiace články