Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
SpaceX vyvíja obriu vesmírnu raketu, chce ňou kolonizovať Mars
Zdielať na

SpaceX vyvíja obriu vesmírnu raketu, chce ňou kolonizovať Mars

GAUDALAJARA / Súkromná spoločnosť SpaceX vyvíja obriu raketu a vesmírnu loď na prepravu veľkého množstva ľudí a nákladu na Mars s konečným cieľom červenú planétu kolonizovať. Na 67. Medzinárodnom astronomickom kongrese, ktorý sa koná v mexickej Guadalajare, to oznámil majiteľ spoločnosti Elon Musk.

Premyslený Medziplanetárny dopravný systém tvorený mocným viacnásobne použiteľným stupňom nosnej rakety a vesmírnou loďou by mal byť schopný prepraviť na susednú planétu Zeme naraz 100 ľudí vrátane potrebného nákladu. Nové výkonné motory podľa vízie Elona Muska umožnia medziplanetárnemu plavidlu cestu prejsť namiesto doterajších šiestich až deviatich mesiacov za niečo málo cez tri mesiace. 

Nosná rakete systému Medzinárodného dopravného systému vybavená 42 motormi Raptor, ktorých prototyp nedávno prešiel úspešnou skúškou najprv dopraví na obežnú dráhu vesmírnu loď a potom sa vráti na Zem. Následne znovu niekoľkokrát odštartuje s nákladným modulom, ktorý čakajúcu loď zásobí palivom potrebným na cestu na Mars a späť. 

Mars - Zem - Mars

SpaceX má v úmysle lietať na Mars každých 26 mesiacov, teda vždy v čase jeho najvhodnejšieho postavenia voči Zemi. Musk povedal, že by prvú ľudskú posádku rád vyslal v roku 2024, ale priznal, že ide o optimistický časový rozvrh. 

​Muskovým prianím je prispieť ku kolonizácii Marsu a na dosiahnutie tohto cieľa nestačí len preprava. Je si vedomý vysokých nákladov - v súčasnosti by podľa jeho výpočtov cesta jednej osoby stála okolo desať miliárd dolárov. S takouto cenou by sa nepochybne príliš záujemcov o osídľovanie ďalšej planéty Slnečnej sústavy neprihlásilo. Ale s plne funkčným Medzinárodným dopravným systémom by sa cena "letenky" vraj mohla dostať na približne 200 000 dolárov. K zníženiu nákladov podľa Muska prispejú nové, ľahšie materiály, znovu použiteľné technológie a výkonnejšie motory. 

Zdielať na

Súvisiace články