Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svetový oceán môže zostať bez rýb
Zdielať na

Svetový oceán môže zostať bez rýb

Zdroj: Profimedia

SVETOVÝ OCEÁN / Viac ako tri a pol milióna rybárskych a tisíce pirátskych lodí denne baží v moriach po koristi. Húfy rýb sledujú špeciálnymi prístrojmi a lovia pomocou obrovských sietí, ktoré sú schopné nabrať na jeden záber viac ako 200 ton úlovku.

Vlečné siete dosahujú rozmery futbalového ihriska. Majú tvar kapsy a sú ťahané pozdĺž dna, kde ich držia veľké kovové dosky. Šnúry, ktorými disponuje rybársky priemysel, by omotali celú zemeguľu 550 krát.

Jednoducho sa utopia

Najčastejšími obeťami sietí sú delfíny, tulene a veľryby. Uviaznutie v sieti im znemožní prístup k vzduchu a utopia sa. Podobný osud majú i morské korytnačky.

Lovné šnúry merajú 120 kilometrov, niekedy i viac. Patria medzi najrozšírenejšie nástroje pre hromadný lov rýb. Majú na sebe stovky tisíc hákov s návnadami. Vlečú ich lode v rôznych hĺbkach alebo sú zachytené o bóje.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) upozorňuje, že rybári buď celkom zdevastovali, alebo vážne ohrozujú až 80% rýb v takmer všetkých častiach sveta. Ak sa situácia nezlepší, môže sa stať, že okolo roku 2050 budú oceány takmer bez rýb.

Tri roky bez lovu

Medzi najohrozenejšie druhy patrí tuniak obyčajný, ktorého mäso patrí k najvyhľadávanejším. Nedá sa odhadnúť, koľko tuniakov pláva v mori, ale napríklad v Tichom oceáne podľa odhadu zmizlo až 96% jeho populácie.

Japonský koncern Mitsubishi skupuje tuniakov a ich časť (asi 20 000 ton ročne) uchováva v hlboko zmrazenom stave. Ak tuniak zmizne z mora, jeho mäso bude vyvážené zlatom.

Aké je riešenie? Stačilo by dva, tri roky neloviť. V moriach by pribudli milióny ton rýb, ak by sa do budúcna dodržiavali stanovené limity lovu. Prinieslo by to plnšie siete za menej práce i nákladov.

Zdielať na

Súvisiace články