Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čína má najväčší rádioteleskop na svete
Zdielať na

Čína má najväčší rádioteleskop na svete

PEKING / V juhočínskej provincii Kuej-čou dnes slávnostne uviedli do testovacej prevádzky rádioteleskop s názvom Five hundred meter Aperture Spherical Telescope (FAST), ktorý je najväčším na svete. FAST má priemer 500 metrov, čím o 195 metrov prekonal doteraz najväčší teleskop Arecibo na Portoriku.

Výstavba nového teleskopu trvala iba päť rokov a stála približne 1,2 miliardy jüanov (v prepočte zhruba 160 miliónov eur). Testovacie fáza by mala trvať tri roky, po ktorej ho uvedú do plnej prevádzky.

"Dlhé roky sme museli chodiť do zahraničia, keď sme chceli robiť vlastné pozorovania. A teraz máme najväčší teleskop na svete. Naši vedci sa nevedia dočkať, keď ho začnú používať. Normálne trvá testovacia fáza dva roky, no FAST je taký veľký, že si myslím, že v jeho prípade to budú až tri roky. No už počas testovacej fázy sa na ňom budú dať robiť vedecké pozorovania, pričom sa na nich budú podieľať aj astronómovia zo zahraničia," uviedol Bo Peng, ktorý je zástupcom projektového manažéra tohto zariadenia.

Peng taktiež vyhlásil, že vedcom sa už krátko po dokončení teleskopu podarilo zachytiť rádiové vlny z troch hviezd typu pulzar.

Súvisiace články