Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hawking: Mimozemšťania budú kolonizovať Zem
Zdielať na

Hawking: Mimozemšťania budú kolonizovať Zem

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON / Stretnutie s mimozemskou civilizáciou by mohlo mať fatálne následky pre ľudstvo. V novom dokumente to naznačil uznávaný vedec Stephen Hawking. Podľa neho by návšteva mimozemšťanov mohla skončiť podobne ako stretnutie Európanov s pôvodnými obyvateľmi Ameriky, kolonizáciou.

Ak existujú vo vesmíre aj iné inteligentné formy života, Stephen Hawking si myslí, že by sme hrali veľmi nebezpečnú hru, ak sa ich pokúsime kontaktovať. Fyzik verí, že ak by mimozemšťania objavili Zem, je pravdepodobné, že by ju chceli kolonizovať.

Hrozí kolonizácia

"Ak nás mimozemšťania navštívia, výsledok by mohol byť rovnaký, ako keď sa Kolumbus vylodil na americký kontinent, čo pre domorodcov nedopadlo veľmi dobre," pripomenul Hawking. Ten sa v novom dokumente venuje šestnásť svetelných rokov vzdialenej planéte Gliese 832c, o ktorej sa uvažuje ako o potenciálne obývateľnom mieste.

"Čím som starší, tým viac som presvedčený o tom, že vo vesmíre nie sme sami," priznal v dokumente Hawking.

"Raz možno zachytíme signál z planéty, ako je Gliese 832c, ale mali by sme si poriadne rozmyslieť, či chceme odpovedať," varoval vedec.

Akí budú mimozemšťania

S Hawkingom ale nesúhlasí spoluzakladateľka inštitútu SETI, ktorý sa zaoberá hľadaním mimozemského života, Jill Tarter. Podľa nej by mimozemšťania schopní cestovať cez celý vesmír boli dosť sofistikovaní na to, aby boli priateľskí a mierumilovní.

"Predstava civilizácie, ktoré sa podarilo prežiť oveľa dlhšie ako nám, a skutočnosť, že jej technológia zostáva agresívna, mi nedáva zmysel," povedala.

Čierna a fialová vegetácia

Na planéte Gliese 832c trvá jeden rok 36 dní. Podľa vedcov tam panujú priemerné teploty podobné tým, aké sú na Zemi. Planéta je asi päťkrát ťažšia ako Zem. Kvôli špecifickému žiarenie by mohla mať tamojšia vegetácia čiernu a fialovú farbu.

Súvisiace články