Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Silné heslá aj aktualizácie. Odborník radí, ako predísť digitálnemu útoku
Zdielať na

Silné heslá aj aktualizácie. Odborník radí, ako predísť digitálnemu útoku

BRATISLAVA / Na internete na užívateľov striehne veľa hrozieb. O aké konkrétne ide, porozprával v Novinách o 12-ej špecialista na digitálnu bezpečnosť zo spoločnosti Eset, Peter Stančík.

Hrozieb, ktoré na internete číhajú na užívateľov je podľa odborníkov veľa. "Môžu mať rôzny dopad na bežného používateľa. K tým najzásadnejším radíme stratu dát," hovorí Peter Stančík. 

Kým bežný užívateľ príde napríklad "len" o fotky, podnikateľ môže prísť o faktúry a účtovníctvo. 

K hrozbám patrí aj strata finančných prostriedkov prostredníctvom vykradnutia internetového bankovníctva alebo zneužitia platobnej karty. "V neposlednom rade môže byť narušené jeho súkromie," hovorí odborník. 

Špecialista na digitálne technológie tvrdí, že za každým hackerským útokom sú peniaze. "Väčšina tých útokov je dnes vedená plošne a za účelom získania peňazí," hovorí Stančík.

Nabúravanie sa do počítačov je v súčasnosti biznis ako každý iný s plnohodnotnou štruktúrou. 

Dôležitá sila hesla

Jedným z účinných zámkov, ktorým zabránime nabúraniu do počítača, môžu byť heslá. "Je tam veľmi dôležité, čo heslo chráni. Nemá veľký zmysel tlačiť užívateľov do prehnane zložitých hesiel a používať ich na úplne všetko," hovorí Stančík.

Silné heslo je dôležité v prípade internetbankingu, firemných služieb či e-mailu. "Ak chceme dať nejaké odporúčania, tam by malo byť heslo dlhé aspoň desať znakov. Používať malé, veľké písmená, nejaké číslice, ideálne nejaký neštandardný znak," hovorí expert na digitálnu bezpečnosť. 

Dôležité aktualizácie

Pred hrozbami je dôležité mať dôveryhodné zariadenie, na ktorom surfujeme. Či už je to počítať, tablet alebo mobilný telefón. "Dôležitý je operačný systém, ktorý by mal byť aktualizovaný, môže mať všetky záplaty, ktoré sú dostupné. To isté platí o aplikáciách. V neposlednom rade by mal obsahovať nejaký kvalitný antivirový program, možno ďalšie bezpečnostné programy," hovorí odborník. 

Podľa Petra Stančíka je dôležité pri výber antivirového programu aj to, či má nejakú technickú podporu. Užívateľ pri napadnutí počítača najskôr zavolá technikom firmy, od ktorej má antivírový program. Ak ide o veľký problém, ktorý hraničí s trestnou činnosťou, prípad sa posunie polícii. 

Súvisiace články