Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo Švajčiarsku začnú roznášať poštu roboty
Zdielať na

Vo Švajčiarsku začnú roznášať poštu roboty

ŠVAJČIARSKO / Poštárom budú vo Švajčiarsku pomáhať robotické vozidlá, ktoré jazdia po chodníku. Rozvážanie pošty pomocou robotov testujú tiež v Británii, Nemecku a hlavnom meste USA Washingtone.

Švajčiarska štátna pošta Swiss Post bude testovať roboty pre nasledujúce tri mesiace v troch mestách. Spočiatku budú rozvážať jedlo a lieky. Malé štvorkolky jazdia pomaly po chodníku a vedia sa vyhýbať chodcom a zvieratám.

Päť robotov bude rozvážať zásielky do vzdialenosti maximálne ôsmich kilometrov. Po niekoľkých mesiacoch pošta rozhodne, či bude roboty využívať masovejšie. Pri testovaní chcú napríklad sledovať, ako na robota budú reagovať chodci a zákazníci.

Keby chcel niekto zásielku ukradnúť, vozidlo privolá políciu a incident nahrá na kameru.

Neznamená to ale, že z ulíc zmiznú poštári. "Nechceme nahradiť ľudský element," povedala Claudia Pletscherová, zo Swiss Post.

Už skôr testovali pomocou dronov

Dodala, že ako logistická spoločnosť nechce zostať pozadu za trendy v automatizácii a robotike. CNN pripomenula, že švajčiarska štátna pošta je v tomto ohľade veľmi aktívna. Už skôr testovala rozvážanie pomocou dronov a samovodičských autobusov.

Roboty vyrába firma Starship Technologies. Pred dvoma rokmi ju založili Dán Janus Friis a Estónec Ahti Heinl, ktorí sa spoznali pri práci pre Skype.

Súvisiace články