Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pri Prievidzi havarovalo lietadlo
Zdielať na

Pri Prievidzi havarovalo lietadlo

KOŠ / Hasiči z Prievidze zasahovali pri páde ľahkého športového dvojmiestneho lietadla, ktoré havarovalo na začiatku obce Koš pri Novákoch.

V lietadle letela 1 osoba, ktorá sa stihla pred pádom katapultovať. Hasiči vykonali na havarovanom prostriedku protipožiarne opatrenia a odčerpávajú uniknutý letecký benzín. Pri udalosti nedošlo k žiadnym zraneniam.

"Nemohli sme to nájsť na prvý raz, lebo bolo nám udané komplikované miesto zásahu. Je to v komplikovanom teréne," hovorí veliteľ zásahu Ján Bartolen.

"Došlo k nekontrolovanému letu a pilot musel vyskočiť z lietadla," hovorí Ján Hrabovský, riaditeľ aerospol Prievidza. Lietadlo, ktoré vyrábajú v Prievidzi, prešlo viacerými vylepšeniami. Pilot testoval, ako sa prejavia na jeho letových vlastnostiach. V momente ako robil vývrtku, stratil nad lietadlom kontrolu. 

Lietadlo sa rútilo k zemi. Pilot veľa času na rozmýšľanie nemal. Musel si ratovať život. Popri testovanom lietadle letelo aj ďalšie. Všetko snímali tri kamery. Ich záznam špecialisti vyhodnocujú. "Všetky testy prebiehali nad neobývaným územím, nedošlo k ohrozeniu života osôb," povedal Hrabovský.

Súvisiace články